Отстраняването на шефовете на НАП и Агенция Митници”, и смяната

...
Отстраняването на шефовете на НАП и Агенция Митници”, и смяната
Коментари Харесай

Пеканов: Първото плащане по Плана за възстановяване очакваме наесен

Отстраняването на шефовете на Национална агенция за приходите и Агенция " Митници”, и промяната на регионалните шефове, са естествени. Всяко едно държавно управление подхваща такива стъпки при започване на своето ръководство. Това изясни служебният вицепремиер Атанас Пеканов в студиото на " Събуди се”. " Действията, които бяха направени в първите дни са изцяло естествени. Всеки един нов кабинет би трябвало да подсигурява допустимо най-ефективната работа на институциите. И постоянно, когато става промяна на властта, се вършат някои промени”, изясни Пеканов.

Той изясни за какво ресорът за евросредствата във финансовото министерство беше обособен от него. " Ние одобряваме една конструкция, която съществува от дълги години и в други европейски страни. Темата с европейското финансиране е много комплицирана. Тя влиза в ресорите на доста министерства, по тази причина е добре да има обособен вицепремиер, който да се занимава с тази тема”, изясни Пеканов.

" Това, което не се движеше с положително движение предходния кабинет е, че не бяха одобрявани в Народното събрание неща, които би трябвало да се случват по Плана за възобновяване. За второто, заплащане, което би трябвало да се случи в края на годината, има единствено един признат закон - за поощряване на заетостта. Има 3, които стигнаха в Народното събрание, 1 мина на първо четене. Т. е единствено 1 закон, от общо 22, е минал на второ четене”, такава равносметка на кабинета " петков” направи служебният вицепремиер.

Той увери обаче, че 21 от 22 ограничения са във крайна фаза. " Това е план, който във версията на Плана, която изпратих през октомври предходната година, не беше вътре. Но ще се оправим и с това и ще желаяме първото плащане”, разясни той. Първото заплащане е в размер на 1,3 милиарда, които ще бъдат поискани до края на месеца. След това Европейска комисия има период от 2 месеца да направи разглеждане. А парите се чакат наесен, обясни стъпките Пеканов.

Той разяснява и газовата диверсификация. Пеканов бе безапелационен, че Русия не е най-сигурният сътрудник. " Има енергийна рецесия. Тя е в цяла Европа! Трябва да действаме допустимо най-бързо, с цел да я решим”, прикани Пеканов.

Какво ще се случи в случай че няма задоволително количества газ през зимата? Отговорът на вицепремиерът бе, че би трябвало да се подготвим " за най-лошото”. " Липсата на задоволително количество газ ще докара до стопански загуби. Икономистите спорим дали последствията ще са неприятни, или пагубни!”, съобщи Атанас Пеканов.

Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР