Отстраняването на проф. д-р Генчо Начев като Изпълнителен директор на

...
Отстраняването на проф. д-р Генчо Начев като Изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Министър Сербезова е поискала оставката на проф. Генчо Начев като шеф на болница „Св. Екатерина“

Отстраняването на проф. доктор Генчо Начев като Изпълнителен шеф на Университетската болница " Света Екатерина " е поискала здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова, написа

Новината към този момент е плъзнала по етажите на една от най-хубавите лечебни заведения у нас с обичаи в лекуването на сърдечни болести.

Самият проф. Начев, който през днешния ден се завърна от отпуск, безусловно е шокиран от дейностите на министърката.

" Болницата е в съвършено финансово, организационно и професионално отношение ", сподели проф. Начев пред " Епицентър.бг ".

И добави: Няма отговорности, на облага е. В сметките има такива наличия, с които болничното заведение може да работи и да се изплащат заплати най-малко 11 месеца, без да получава финансови средства извън ".

Засега претекстовете, с които проф. Сербезова би направила опит за отстраняването на един от най-хубавите у нас сърдечно-съдови хирурзи от управителен пост, са обществени незнайни.

Поразиите на министър Сербезова в опазването на здравето са големи и това занапред ще си вижда като освободи министерското кресло.

След като в профил шефа на " Пирогов " проф. Иван Поромански, Сербезова е поискала освобождението и на шефа на " Майчин дом " проф. Иван Костов, с цел да постави на негово място някогашната здравна министърка от времето на Станишев доктор Таня Андреева, описаха пред Епицентър. бг източници от държавното управление.

Сега същата скица се ползва към проф. Генчо Начев. По сигнал на Таня Андреева в болница " Света Екатерина " е изработен одит, чийто резултати към този миг са незнайни. " Решат ли да те махнат, постоянно ще ти намерят недостатъци ", споделя проф. Начев, уверен, че някой желае да овладее лечебното зазедение. По предписание като принципал здравният министър има право да уволнява шефовете на държавните лечебни заведения и да сменя представителите на страната в бордовете, когато става въпрос за неприятно ръководство. В случая с болница " Света Екатерина " обаче една ли става дума за неприятно ръководство, а за пробутване на персонални ползи.

За " заслугите " ѝ към българското опазване на здравето на проф. Сербезова е дадено място в СЗО, издадоха източници пред Епицентър. бг.

Проф. Начев нееднократно е изказвал рецензии за отношението на изпълнителната власт към държавните лечебни заведения. Той счита, че опазването на здравето у нас е недофинасирано, тъй като парите изтичат не по предопределение. Три пъти са се качили разноските на лечебните заведения от 2004 година до момента и това не е обезщетено от бюджета.

" Финансирането на лечебните заведения е комплицирано. То би трябвало да се промени. Трябва да бъде обвързано с качеството и размера на активността. Последните 10 години минималната работна заплата скочи два пъти и и половина. С нея дружно се повишават всички останали заплати. Покачиха се цените на електрическа енергия, топлоенергия, вода и консумативите, които се употребяват в медицината. Пътеките стоят същите ", сподели проф. Начев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР