Отстраняването на Иван Гешев не е начало на съдебната реформа,

...
Отстраняването на Иван Гешев не е начало на съдебната реформа,
Коментари Харесай

Антон Кутев: След местния вот партиите ще изпаднат в тежка криза, следващата година ще е преломна

" Отстраняването на Иван Гешев не е начало на правосъдната промяна, може би ограничението на пълномощията на основния прокурор е първата стъпка от нещо като правосъдна промяна. Не мисля, че все още главните правила, по които работят прокуратурата и правосъдната система, са сменени. Огромната част от минусите са налице ".
Това сподели пред БНР Антон Кутев, представител на последните четири служебни държавни управления.


И добави, че измененията по отношение на основния прокурор са вследствие на зависимостите във Висш съдебен съвет.


" Имаме проблем с хората и с метода, по който те действат. Трябва да има повече старания. Промени в Конституцията няма да оказват помощ. Важно е да подберем верните хора, тъй като с неверните няма да стане ".
В предаването " Политически НЕкоректно " Кутев акцентира, че омешването на другите управляващи е един от най-големите дефицити на нашата народна власт.


" Когато се занимаваш с бизнес, е по-добре да не се занимаваш с политика. И противоположното. При това по едно и също време. А когато се намесиш и в правосъдната система, това към този момент е олигархия ".


Той е уверен, че идната година ще бъде преломна за партийната система в България, защото политическата рецесия води безапелационно към рецесия на партийния модел:
" Партиите ще изпаднат в доста тежка рецесия след локалните избори. Този път голяма част от кметовете ще се кандидатират като самостоятелни. Очаквам това да са 80% от кметовете. Това ще се отрази по този начин, че идващият избор ще докара до внезапен спад в поддръжката за партиите.Ще се навъдят доста партийни планове, от които ще има и сполучливи. Политиката е поминък, специалност. Освен предпочитание, би трябвало да имаш и благоприятни условия. Много от новите планове нямат такива благоприятни условия. Проблемът е не в интелигентността, а в това дали познаваш механизмите на политиката, или други хора ги работят. Новите планове не знаят по какъв начин ".

 

Според него огромен проблем на политиката през последните повече от 20 години е, че идеологическите парадигми последователно са били сменени от обществени технологии:
" Определени механизми на ръководство на публичното мнение стават все по-работещи и избрани хора стартират да имат все по-голяма мощност върху тези механизми. Тези хора не са публично определените. Които виждаме на повърхността, не са тези, които ръководят процесите ".
По думите на Кутев президентът Румен Радев се е оказал единствена опора на здравомислеща политика с единствена цел - извеждане на България от рецесията.


" Той постоянно желае цялостна честност... През последните години президентът Радев не е правил нищо друго, с изключение на да извършва пълномощията си. Служебните държавни управления не са триумф на президента, а цялостен крах на останалите ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР