Отстраняването на главния прокурор може да стане само през конституционни

...
Коментари Харесай

Как може да бъде отстранен главния прокурор и да се закрие КПКОНПИ

Отстраняването на основния прокурор може да стане единствено през конституционни промени и нов състав на Висш съдебен съвет Серия от консенсусни законови промени по правосъдната промяна могат да се извършат единствено до няколко месеца Очертава се задоволително единодушие за предпочитано очистване на КПКОНПИ и създавенето на нови институции на нейно място
Предсрочното преустановяване на мандата на основния прокурор остава в политическия дневен ред, само че то може да се случи след конституционни промени и смяна на състава на сегашния Висш правосъден съвет. Това е заключението от мненията на участниците в дебата за правосъдната промяна, проведен от " Капитал " във вторник - Атанас Славов от " Демократична България ", Явор Божанков от Българска социалистическа партия и Николай Хаджигенов от " Изправи се! Мутри вън! ". (целият спор можете да гледате в приложеното по-долу видео)

Въпросът бе подложен в подтекста на нужните промени - законодателни, аминистративни, организационни и кадрови, които би трябвало да се създадат, с цел да се построи правораздаване по европейски стандарти в България, само че също по този начин и за отговор на главното искане на митингите от предишното лято - оставка на Иван Гешев.

" Доста сътрудници адвокати позволяват грешката да считат, че с митинги можеш да махнеш основния прокурор или да прекратиш мандата на Висш съдебен съвет. Това е допустимо единствено при съществуване на същинска народна власт и предпочитание. Те явно нямат предпочитание, тъй като са поставени там да бранят корупцията ", съобщи Хаджигенов.

" Оставката на основния прокурор е въпрос, който колкото повече се отсрочва, толкоз повече вреди нанася на държавното обвиняване. Казано простичко, на който и да издигнат обвиняване сега, ще го трансфорат в воин. Защото самият обществен облик на основния прокурор Гешев допуска това. Неговият дебелоглав да не си подаде оставката и да би трябвало цялата страна да се занимава с това, води само до делегитимация на държавното обвиняване ", сподели Явор Божанков на въпроса за оставката.

А точно оставката е единият от двата конституционно възможни разновидности за премахване на Иван Гешев като основен прокурор, уточни конституционалистът Атанас Славов. Другият съгласно него минава през промени в Конституцията за статута на основния прокурор и Висшия правосъден съвет (ВСС), като с преходна наредба се планува преустановяване на мандатите. " И това е естествено и законно. Щом като споделяме, че нашата система не дава отговор на демократичните стандарти на правовата страна и откакто сме ги открили тези стандарти с промени в Конституцията, най-естественото е да си устроим институциите в сходство с тези нови стандарти ", разяснява Славов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР