Отстраниха местния сенатор Борис Костадинов от Общинския съвет в Берковица. Сагата

...
Отстраниха местния сенатор Борис Костадинов от Общинския съвет в Берковица.
Сагата
Коментари Харесай

Окончателно: ВАС отстрани от длъжност общински съветник в Берковица

Отстраниха локалния сенатор Борис Костадинов от Общинския съвет в Берковица.
Сагата стартира от началото на годината и завършва в края ѝ с оконочателно правосъдно решение. То е на осми състав на Върховния административен съд, с № 12325 от 01.12.2021г. Причината за отстраняването на локалния сенатор е неявяването му на съвещания на общински съвет и надлежно на комисиите, в които е определен.
Според ЗМСМА пълномощията на общинския консултант се приключват предварително когато, без да е уведомил документално ръководителя на общинския съвет за неучастието си в съвещанието на съвета по уважителни аргументи - служебна ангажираност, неявяване от страната, заболяване и други, не взе участие в три следващи или в общо пет съвещания на общинския съвет през годината.
По делото пред първоинстанционния съд несъмнено е открито, че Б. Костадинов не е участвал на пет съвещания на Общински съвет - Берковица извършени на 17.03.2020 година /извънредно заседание/, 08.10.2020 година /извънредно заседание/, 27.11.2020 година /редовно съвещание извършено в последния работен петък от месеца/, 11.12.2020 година /извънредно заседание/ и 18.12.2020 год. /редовно съвещание извършено в последния работен петък от месеца/.
Безспорно е и събитието, че общинският консултант не е уведомил Председателя на Общинския съвет Берковица за съществуване на уважителни аргументи за неявяване от съвещанията, като това не е сторено нито преди, нито след привършване на съвещанията.
С Решение № 83 от Протокол № 6/31.01.2020 година на Общински съвет - Берковица са признати промени в Правилника за организацията и активността на локалния парламент, като по предложение на Б. Костадинов в член 29, алинея 1 от Правилника е направено следното изменение и допълнение - „ Общински съвет - Берковица заседава в последния работен петък от месеца от 13 часа “.
Със същото решение е основана и нова глава Единадесета „ Звено по член 29а от ЗМСМА “ в Правилника,
което да реализира организационно-техническото и административното обслужване на Общински съвет - Берковица.
С наредбата на член 88 от Правилника са обрисувани отговорностите на звеното, подпомагащо и осигуряващо активността на общинския съвет, като в т. 1 е посочено, че е длъжно да уведомява документално или устно общинските съветници за съвещанията на общинския съвет, за съвещанията на непрекъснатите и краткотрайните комисия, както и по други въпроси, касаещи компетенциите на общинските съветници.
При приемането на Решение № 83 от Протокол № 6/31.01.2020 година на Общински съвет - Берковица е участвал Б. Костадинов и е дал своя вот със „ ЗА”, видно от протокола, при което от 17 определени съветници, 17 са дали своят вот „ ЗА”.
Следователно това решение му е било известно и като вътрешнослужебен акт е следвало да го съблюдава.
По делото несъмнено е открито събитието, че датите и дневния ред за провежданите съвещания са оповестени на интернет страницата на община Берковица в раздел „ Новини “.
Отделно от това за всички съвещания на Б. Костадинов са изпратени електронни писма на посочения от него настоящ имейл адрес /електронна поща/, съдържащи деня, часа, мястото, план за дневния ред и материалите за съвещанието, а за изключителните е уведомяван и по телефона, като тези дейности са осъществени от М. Русимова - механически помощник в звено по член 29а от ЗМСМА. Това постанова извода, че Общинският съвет Берковица, посредством помощната си администрация /звеното по член 29а от ЗМСМА/, е извършил всички авансово поети отговорности по уведомяването на общинските съветници за съвещанията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР