Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво, която трябваше да

...
Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво, която трябваше да
Коментари Харесай

Как бензиностанциите се подготвят за новата отстъпка за горивата?

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво, която трябваше да влезе в действие от през днешния ден, се отсрочва с няколко дни поради забавеното гласоподаване на държавния бюджет. Според притежателите на по-малки бензиностанции антикризисната мярка за горивата не е наложителна и всеки търговец самичък взема решение дали ще я ползва.

Персоналът в по-малките бензиностанции се тормози по какъв начин ще се оправи с всички техническси данни, които би трябвало да обработи, с цел да могат водачите да получат отстъпката от 25 ст. на литър. Трудно могат да си разрешат да наемат чиновници, които да се занимават единствено с това.

С нарастването на цените на горивата оборотът на една от бензиностанциите в Русе е намалял с 60%. Собственикът ѝ пресмята, че мъчно може да задели 120 хиляди лв. месечно, с цел да покрие държавната помощ за своите 10 хиляди клиенти. Не знае и по кое време ще си ги получи назад. Освен това водачите към този момент няма да могат да употребяват понижението, което са имали до в този момент с членска карта.

Всички водачи през днешния ден желаеха да схванат могат ли да заредят гориво по-евтино с 25 стотинки на литър.

Шофьор: Дали е влезнало в действие?

Служител на бензиностанция: Влязло е в действие, само че не е обнародвано в Държавен вестник. Няма по какъв начин да знаем по какъв начин ще стигат тия отстъпки до клиентите.

Заради скъпия бензин 72-годишната Лиляна Габровска държи колата си в гаража. Отстъпката няма да промени решението ѝ да кара автомобила си единствено два пъти в месеца.

" Когато се постанова за заболявания, за доставяне с артикули, тогава я изкарвам. Като заредя 40 лв. по 25 стотинки, то е нищо на фона на всичко друго поскъпнало ", сподели тя.

" 25 ст. на литър това е някакъв подбив. 12,50 лева - това са две кутии цигари, считам, че елементарният човек може да преживее и без тази помощ. Помощ би трябвало за бизнеса ", разяснява Георги Георгиев - притежател на банкрутирала бензиностанция.

Затова притежателите на по-малките бензиностанции упорстват страната да спре износа на горива и да подсигурява вътрешното ползване на естествени цени.

" Плащаме горивата предплатено, плащаме си налозите предплатено. Работим в изискванията на дъмпинг и далавера. Няма по какъв начин тия неща да се комбинират, да има една общоприета отстъпка, плюс тия 25 стотинки. Ако човек заплати с карта на литър - от 3 до 7 стотинки се заплащат на банката ", изясни Венцислав Пенгезов, притежател на бензиностанция.

А на касата се тормозят от опашките, които ще се извият.

" Номер на автомобила, ваучър... това нещо до момента в който се вкара е комплицирано, ще става постепенно ", разяснява касиерът Детелина Стоилова.

Според заетите в сектора, по-разумният вид е да се раздадат на водачите талони за държавната отстъпка.

Репортер: Даниела Димитрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР