Отскоро храм Св. Димитър, построен през 1844 г., е паметник

...
Отскоро храм Св. Димитър, построен през 1844 г., е паметник
Коментари Харесай

Връщат стария облик на храм Св. Димитър - такъв, какъвто го помнят айтозлии

Отскоро храм Св. Димитър ", издигнат през 1844 година, е монумент на културата с локално значение - належащо изискване за финансиране на плана

Стартира дълго чаканият ремонт на църквата " Св. Димитър " в Айтос. Кметът Васил Едрев, енорийски духовник Ромил Георгиев и представители на фирмата-изпълнител дадоха начало на дейностите,

Отец Ромил Георгиев отслужи водосвет за триумфа на начинанието, което и отците, служили преди него, са чакали. Оказа се, че има още един мотив за тържеството в двора на църквата. Отскоро храм Св. Димитър ", издигнат през 1844 година, е монумент на културата с локално значение - належащо изискване за финансиране на плана.

" Нашата цел е с Божията помощ да върнем остарелия образ на църквата. Искам да благодаря на кмета Васил Едрев, тъй като планът беше " на ръба ". Общината реагира стремително, когато всички трябваше да се презаверява още веднъж. Имахме цялостното подпомагане на църквата и Митрополията ", съобщи на откриването Ивайло Христов, притежател на компания " СТРОЙТЕС " ЕООД, която ще извършва строителството. Тя е с предмет на активност ремонт и реституция на църкви и здания, паметници на културата, ще извършва плана за реновиране на храм " Св. Димитър " в Айтос. 

Фирмата има опит от над 40 обекти, в това число и църкви, и експерти с право да работят върху монументи на културата - реставратори, архитекти инженери. Ще работи едно към едно по утвърждения план, координиран с Министерството на културата.

По думите на Христов, има архивни данни по какъв начин е изглеждала църквата. Била е измазана с друг цвят през другите интервали. В огромната си част стените й са от камък. Там, където го има ще бъде възобновен, ще има и мазилка.

Проектът, който се финансира от Държавна фирма " Земеделие по ПРСР, е триумф за младия енорийски духовник о. Ромил, който служи в Айтос и енорията от една година.

" Св. Димитър прави чудеса в тази черква, тъй като част от неговите мощи са тук. Изминах веднъж и с помощта на на труда на Теодора и Ивайло Христови, на Държавна фирма " Земеделие " и с поддръжката на кмета Васил Едрев успяхме да доведем този план до неговота начало ", сподели в обръщението си към присъстващите след водосвета о. Ромил.

Според кмета Васил Едрев този план " доста е претърпял ", и се готви от дълго време. " Надявам се, строителят да даде всичко от себе си, с цел да върне положителния остарял образ на църквата, такава, каквато я помнят айтозлии ".
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР