Оценките от PISA за страната са около и под средното

...
Оценките от PISA за страната са около и под средното
Коментари Харесай

Галин Цоков: Входното ниво за IX клас ще включва повече практически задачи

" Оценките от PISA за страната са към и под междинното равнище за Организацията за икономическо съдействие и развиване - съобщи в „ Здравей, България! ” министърът на образованието Галин Цоков. За излизането на днешните оценки на функционалността на просветителната система министърът чака оценките да са сходни с тези от PISA 2018.

Цоков показа повече информация за концепцията за учениците от IX клас също да бъде въведено входно равнище. То ще включва на практика задания, тъй че учениците да могат да приложат функционално уменията, които са усвоили до VIII клас, както и да се видят пропуските. Това ще е и опция за учителите да създават и правят оценка подобен вид задания.

Според министъра по-добрите оценки на учениците до 4. клас при външно оценяване се дължат и на обстоятелството, че има повече интегралност, а знанието се учи в своята целокупност. Освен това учителите до четвърти клас нормално работят по двама в екип и познават по-добре самостоятелните качества на всяко дете.

„ Изграждането на STEM центровете, това не е единствено среда, в която могат да се преподават естествени науки. Това е среда, в която учителите по разнообразни дисциплини ще могат да преподават взаимно, да построяват интегрални познания в учениците, с цел да могат по-късно те да ги ползват в практиката ”, съобщи Цоков.

По думите му импулсът за новаторско обучение, който се следи в някои учебни заведения, би трябвало да бъде принесен на повече места, с цел да се стигне до по-голяма практическа употреба.

„ Външното оценяване след седми клас се е трансформирало във вход за гимназиалния стадий на образование. Ако създадем обособен приемен изпит за гимназиите, това също не би било дейно. Това значи, че ние не даваме достъп до качествено обучение на всяко дете, щом има вход и изпит. Може би би трябвало да преориентираме това външно оценяване към по-голяма интегралност на дилемите, с цел да не се учи единствено български и математика, а да се употребяват познания от повече дисциплини ”, съобщи Цоков.

Министърът сподели още, че образованието би трябвало да се промени, тъй че да е ориентирано към самостоятелните качества на всяко дете.

„ Платформата „ Дигитална раница ” може мощно да персонифицира образованието, да го направи самостоятелно, по отношение на качествата на всяко дете.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР