Оценката, която характеризира отиващия си вече състав на Висшия съдебен

...
Оценката, която характеризира отиващия си вече състав на Висшия съдебен
Коментари Харесай

Калпакчиев: ВСС се провали след отказа да разследва „Яневагейт”

Оценката, която характеризира отиващия си към този момент състав на Висшия правосъден съвет, е дадена и от Европейската комисия, и от Съвета на Европа, и от Държавния департамент на Съединени американски щати. Мнението им е сходно: Висш съдебен съвет не е самостоятелен орган. Това сподели по БТВ арбитър Калин Калпакчиев, който беше част от опозицията в държавното управление на правосъдната власт.
„ Това беше съветът, който ще се запомни с есемеса до премиера Борисов от член на ВСС”, уточни той и описа, че кадровиците към ръководителя на Върховния административен съд Георги Колев и основния прокурор Сотир Цацаров са се събирали по кабинетите си преди съвещания и там са вземали решения, които след това единствено са официализирали.

Той добави: „ Знаехме, че наши сътрудници от болшинството поддържат връзка със мощните на деня. Такива контакти членовете на правосъдната власт могат да поддържат, само че единствено в границите на открития ред, в границите на някаква публичност”.

Магистратът уточни, че сегашният Висш съдебен съвет е почнал активността си с „ много противоречивото предопределение на основния прокурор” и е траял с ред предизвикващи дискусия избирания на ръководители на разнообразни съдилища. В някои случаи (напр. назначение на външен арбитър за ръководител на областен съд) непосредствено се стигало до конфликт с наредбите.

„ Аз и малко на брой мои сътрудници съидейници се противопоставяхме на противозаконни решения на Висш съдебен съвет, на диктата, който се упражнява във Висш съдебен съвет без причини, на диктата на силата (…) На нашите ясни причини срещахме стена от мълчание”, уточни Калпакчиев.

Той разяснява и че Висш съдебен съвет се е провалил в налагането на етични стандарти след отхвърли да проверява „ Яневагейт” (записите, в които се твърди, че съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева разискват връзките сред политика, бизнес и правосъдна власт и ролята на премиера Бойко Борисов и депутата Делян Пеевски – б.р.) и „ Цумгейт” (срещата на основния прокурор Сотир Цацаров с предприемача Сашо Дончев в офиса на депутата Георги Гергов, в хода на която босът на „ Овергаз” твърди, че е бил заплашван – б.р.). Ставало дори противоположното: „ Имаше значително случаи, в които съдии, изказвали свободно мнението си, бяха преследвани от този съвет”.

Калпакчиев се разгласи за понижаване на парламентарната квота във Висш съдебен съвет, тъй като, по думите му, тя е изгубила конституционната си функционалност – да защищава кадровия орган от капсулиране и да пази ползите на обществото. Той означи, че е мощно деморализиращо, когато партии предлагат съдии и прокурори без никакви претекстове. Той се връща като арбитър в системата и няма да влиза в политиката.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР