Оценка: 4 от 5 Още от същото: Странични ефекти Отивате

...
Оценка: 4 от 5 Още от същото: Странични ефекти Отивате
Коментари Харесай

Кино: "Кими" на Стивън Содърбърг

Оценка: 4 от 5 Още от същото: " Странични резултати "
Отивате на ново място и след това екраните ви са залети с реклами за него. Колко знаят за нас софтуерните колоси, чийто програмен продукт всекидневно употребяваме? Отговорът на KIMI (по HBO Max) e: всичко. Содърбърг режисира и персонално е зад камерата и в монтажа, сюжетът без луфтове е на опитния Дейвид Кеп ( " Пътят на Карлито ", " Паник стая " ).

Зоуи Кравиц е понасящото и оцеляващо човешко създание в центъра, уязвима и нежна, само че с вътрешна мощ. Подложена на рационалните страхове извън (пандемия, тотално следене) и личните ирационални от вътрешната страна (агорафобия, вследствие претърпяна контузия с насилие). Сянката на световната болест, с изолацията и маските, общата параноя на времето са вплетени в драмата.

Нейната Анжела работи за корпорацията, стартирала световно Kimi, виртуален гласов помощник от рода на Siri и Alexa, само че с човешки направлявано (а не от алгоритъм) " навлизане " в личността на потребителя. В неговите стремежи и цялото му всекидневие Kimi е новият " биг брат ". Анжела проучва записите и поправя бъговете в връзката му. И сходно на фотографа във " Фотоувеличение " и записващия служител в " Разговорът " попада на евентуално ликвидиране. Следите водят към върховете на личната й корпорация, която праща наемници да унищожават Анжела.
Реклама
Содърбърг работи с ефикасността на хирург, трилърът е стремглав и стегнат (само 89 мин.). Усещаме силата на киното като поглъщащ сетивата медиум (гледни точки, ъгли на камерата, монтажни преходи). Погледът ни на фенове е " физически " замесен в ставащото. Страхът на Анжела става и наш боязън. Рядък образец за чисто кино, със мощна история, добра идея и минимализъм в метода и средствата. Содърбърг ни въвлича в сякаш антиутопия, в която се оказва (Google, Фейсбук и другите), че действително живеем.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Янко Терзиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР