Оцеляла от Холокоста председателства откриващото заседание на новия парламент на

...
Оцеляла от Холокоста председателства откриващото заседание на новия парламент на
Коментари Харесай

Оцеляла от Холокоста откри първото заседание на доминирания от десницата италиански парламент

Оцеляла от Холокоста ръководи откриващото съвещание на новия парламент на Италия през днешния ден, напомняйки на заплахите от фашизма, откакто най-дясната коалиция след Втората международна война пое контрола над горната и долната камара в страната

Лилиана Сегре, единственият член на еврейско семейство, оживял в нацисткия концентрационен лагер Аушвиц подсети на парламентаристите за идната 100-годишнина от Похода към Рим, довел фашисткия водач Бенито Мусолини на власт.

" Невъзможно е да не ми се завие свят от неспокойствие, като си спомня, че същото момиченце, което в ден като този през 1938 година, безутешно и изгубено, беше насила от расистките закони да напусне празния си чин в началното учебно заведение, в този момент, по чудноват поврат на ориста седи на най-престижното място в Сената ", сподели Сегре.

Почитана като доживотен сенатор, 92-годишната жена е най-възрастният деен член на камарата.

Първото обвързване на Сената ще бъде да избере представител, който сигурно ще бъде Игнацио Ла Руса от " Братята на Италия ", която завоюва 26 % от гласовете на изборите на 25 септември. Видео на Ла Руса в дома му, оповестено през 2018 година на уеб страницата Corriere della Sera, демонстрира, че той е колекционирал сувенири от Мусолини, написа Ройтерс.

Лидерът на " Братята на Италия " Джорджия Мелони, която е на път да стане първата жена министър-председател на Италия, се дистанцира от крайната десница и споделя, че нейната партия е съществена консервативна мощ по сходство на Републиканската партия в Съединени американски щати.

Откриването на постоянната работа на Народното събрание дава опция на президента да стартира диалози с партийните водачи за съставянето на новото държавно управление, което евентуално ще встъпи в служба преди края на октомври.

Мелони и нейните съдружници от антиимигрантската Лига, ръководена от Матео Салвини, и групата Forza Italia на Силвио Берлускони са изправени пред сложни задания в миг, в който  стопанската система върви към криза, цените на силата се повишават и войната в Украйна към момента бушува.

А горната и долната камара на италианския парламент през днешния ден са очевидно по-малко пренаселени от преди. В опит да понижи разноските предходният парламент гласоподава да понижи броя на депутатите, което значи, че ще има единствено 400 депутати в долната камара против 630 преди и единствено 200 определени сенатори спрямо 315 преди.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР