Оцелелите от природното бедствие в Турция изпитват огромен страх да

...
Оцелелите от природното бедствие в Турция изпитват огромен страх да
Коментари Харесай

Земетресението може да доведе до бум на паник атаки


Оцелелите от естественото злополучие в Турция изпитват голям боязън да се приберат в домовете и избират да нощуват в колите си.
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 257
Нормално е това да се случва, защото равнищата на стрес са високи. Има възможност доста от тези хора да развият посттравматично стресово разстройство в първия месец от събитието. Това положение има друга симптоматика, която е близка до депресивната и тревожната. Възможни са психотични положения - високо равнище на яд или боязън. Човешкото схващане не може да поеме мащабите на случилото се. Едно от най-важните неща е да се работи с тях през първите 72 часа. Трябва да има хора, които да им повтарят, че оцеляването им е скъпо. Това заяви кризисният психолог Ева Василева в ефира на " България заран ". 

По думите ѝ би било доста значимо потърпевшите хора да работят с психолози в групи. 

" Стресът може да се отрази и на хората, които оказват помощ. Ако околните им виждат извънредно държание, би трябвало да знаят, че това е натурален развой и може да имат потребност от помощ. В основата стои човешката поддръжка - наличието на други хора ", разясни тя. 

Според нея спешно консултиране за интервал от 1-3 месеца е добър вид, защото част от посттравматичните обстановки могат да се развият по-късно - след месеци или даже години. 

" Това положение може да докара до корист с субстанции в опит страстите да бъдат обезвредени. Това е моментно положение на упойка ", означи гостът пред Bulgaria ОN AIR.

Психологът е на мнение, че най-податливи на депресивни положения, породени от видените фрагменти от опустошителни събития, са децата и възрастните хора

" След стартирането на Ковид пандемията и войната в Украйна имаше взрив на паник офанзивите. За страдание, в този момент евентуално също ще има такова нещо. Има случаи, в които психолозите не могат да оказват помощ, защото волята за живот е индивидуална  ", сподели тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР