Отсечката на ул. “Сава Силов” между бул. “Цар Симеон Велики”

...
Отсечката на ул. “Сава Силов” между бул. “Цар Симеон Велики”
Коментари Харесай

Създават арт-квартал в центъра на Стара Загора

Отсечката на ул. “Сава Силов” сред бул. “Цар Симеон Велики” и ул. “Генерал Гурко” в Стара Загора може да се трансформира в арт квартал. Идеята е улицата да се разшири и да стане средище на креативен начинания на културните институции в Стара Загора. Първите мероприятия се планува да се осъществят още през септември, когато се организират Нощта на изкуствата, Международния фестивал за куклен спектакъл " Пиеро ".
В тази права на улицата се намират три емблематични здания - къщата на Веселин Ханчев, постройката, в която се е намирала клиниката на неговите родители и къщата на арх. Христо Димов. На нея се намира и катедралният храм „ Св. Николай Чудотворец “, а в края на правата е и кукления спектакъл на Стара Загора. Дългосрочната концепция е зоната да се трансформира в място, което ще сплотява напъните на създатели и дейци от областите на историята и културното завещание архитектурата и изкуствата. Тя би могла да подкрепи и връщането на статута на монумент на културата на Ханчевата къща, за което се търсят благоприятни условия. От години тя се разрушава и с реализирането на концепцията има очаквания да бъдат открити способи за нейното възобновяване.
Инициативата за Арт квартала е на Държавната опера и Кукления спектакъл в Стара Загора, Къщата на архитекта и съдружие „ Различният взор “, уеб сайтът " Долап.бг ", Венелин Добрев, създател и съосновател на " Успелите.бг ", социологът и държавник със старозагорски корени Първан Симеонов, скулпторът Николай Колязов. Те чакат концепцията им да бъде подкрепена и от други старозагорци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР