Отрядът от Планинската спасителна служба в Дупница спаси израелско семейство

...
Отрядът от Планинската спасителна служба в Дупница спаси израелско семейство
Коментари Харесай

Спасиха израелско семейство с 4 деца в Рила

Отрядът от Планинската избавителна работа в Дупница избави израелско семейство с четири деца, което се изгубило в Рила през нощта. Това заяви Павел Павлов – началник на ПСС при БЧК и посочи, че децата са на възраст от 6 до 13 години, написа "Монитор ".

Туристите са избавени към 4 часа на 2 август, сигналът за помощ е подаден вечерта на 1-и. Изгубените били открити в 2,30 часа след среднощ под връх Крива соспа на 2100 метра надморска височина, в региона на Седемте рилски езера. Бащата се е оказал с контузия на дясното коляно, което направило напредването към подножието на планината постепенно и мъчно. Травмата на мъжа е лека, не се е наложило той да бъде превозен с хеликоптер, слязъл е на личен ход, сподели още Павел Павлов.

Семейството обаче е било премръзнало, защото били тръгнали без якета и пуловери.

По думите на Павлов туристите са били покрай добре маркирана пътека. В тъмнината обаче те не видели маркировката само че съобразили да подадат сигнал малко преди среднощ. Скоро по-късно към планината поели петима спасители от Дупнишкия отряд, които почнали претърсването на региона. Те са работили без куче, защото последният псе - избавител на отряда наскоро умрял..

Все още не е ясно дали туристите имат застрнаховки както и дали идват за пръв път в нашата страна или са изселници в Израел.

Да потеглят цели фамилии в планината неподготвени с децата си не е нещо изолирано, разяснява Павел Павлов. Той напомни случай от предходната година, в който съветско семейство се качило и изгубило в планината с двете си хлапета.

Туристите да не потеглят за планината без заредени телефони. При потребност да звънят на единния номер 112 или на ПСС на 1471 за всички мобилни оператори или 02 963 2000. Освен това е значимо маршрутът или мястото, на което сме решили да вървим, да бъде оповестено на нашите близки, поучават спасителите.

Годишно случаите в планините са към 2000. Не по-малко от 1900 от тях са през зимата по ски пистите. В същото време повече от 70-75% от произшествията са с задгранични жители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР