Отрицателни са кръвните проби на шофьора, прегазил двамата младежи на

...
Отрицателни са кръвните проби на шофьора, прегазил двамата младежи на
Коментари Харесай

Адвокатът на шофьора, причинил катастрофата на “Сливница“: Няма спомен за голяма част от събитията

Отрицателни са кръвните проби на водача, прегазил двамата младежи на пешеходна пътека на бул. " Сливница ". Днес коментар за смъртоносното пътно произшествие е дал и юристът на 18-годишния юноша, провокирал злополуката.
Прочетете още
Това е следващият драматичен случай с младежи, който добавя черната статистика на Министерство на вътрешните работи. Отново дневен ред е тематиката по какъв начин да бъде спряна войната по пътищата. Днес стана ясно, че кръвните проби за алкохол и опиати на 18-годишния водач са негативни. Очаква се на следващия ден съдът да реши каква мярка за неотклонение ще бъде наложена на водача. Той е с повдигнато обвиняване за причиняване на гибелта на двама пешеходци по несъобразителност.

Неговият юрист съобщи през днешния ден, че момчето няма спомен за огромна част от събитията станали във съдбовната нощ. Той твърди, че е бил омаян от насрещно движещите се коли и не видял пресичащите младежи. Техническа еспертиза по делото би трябвало да отговори на въпроса за какво спирачният път е бил толкоз дълъг.

" Първият му спомен е от това, че е чул и видял, че в предното му стъкло се удря нещо в него, самият звук от конфликта на телата на пешеходците с колата. Със сигурност не е съумял да види пешеходците по какъв начин са прекосявали пред колата. Усетил е в последния миг удар и след този удар се е блъснал в дирек или крайпътно дърво, което се прецизира. Не си е гледал скоростомера. Всеки един отговор на въпроса каква му е скоростта на придвижване от който и да било се явява нечиста сделка с обстоятелствата, тъй като мнение могат да дадат единствено специалистите, които ще изготвят заключението ", сподели пред Българска национална телевизия Димитър Марковски - юрист на обвинения.

Тази вечер от 19 часа на мястото, където починаха Явор и Ани още веднъж ще има бдение в тяхна памет. Хората в квартала описват, че правата е рискова, защото вечер някои водачи карат извънредно бързо. Исканията са повече полиция повече камери. Случаят провокира диспути и в Столичния общински съвет.

Общинарите упорстват да схванат какво е направило Министерство на вътрешните работи досега за понижаване на злополуките в столицата и какви ограничения ще бъдат подхванати оттук насетне. Искат и удвояване на патрулиращите пътни служители на реда.

" Няма да се уморя да дублирам, че е невероятно 15 патрулни екипа да наблюдават за реда по улиците в Столичната община, които са с дължина 3900 км ", изясни Георги Георгиев, ръководител на Столичен общински съвет.

Общината е сложила в града 32 табла за скорост. Информацията от тях се дава на Министерство на вътрешните работи.

" За 6 месеца сме изпратили стотици файлове и инфорамация за данни за съответни нарушавания

Изпращат се, с цел да могат екипите на " Пътна полиция " да провеждат хайките по този начин, че да има надзор ", разяснява Георгиев.

За повече надзор и обезопасяване на сектора упорстват и живеещите към мястото на злополуката на бул. " Сливница " от през вчерашния ден. Конкретните им претенции - да бъдат сложени повече камери.

" В София е безспорен мит, че има камери за надзор на скоростта. Огромната част от камерите в София са просто за наблюдаване, само че не и за надзор на скоростта ", съобщи Георги Тодоров.

Хората молят на мястото на злополуката да бъдат сложени пешеходен надлез и лежащ служител на реда, само че от общината са скептични. " Наредбата не разрешава, в случай че има светофарна уредба, да има такива неравности ", изясни инж. Ангел Джоргов, заместник-кмет по строителство в Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Трябва да се влага и в построяването на полигон, където младите водачи да придобият повече умения, разясняват специалисти.

" Не желая да прозвуча жестоко, само че не знам какъв брой милиона намерихме за стадион, обаче 30 години не можем да намерим да построим най-малко един полигон ", разяснява Диана Русинова, специалист по пътна сигурност.

От Столична община желаят построената от тях система от 600 камери за надзор на трафика да се употребява и от Пътна полиция. Това обаче може да стане, единствено в случай че Народното събрание гласоподава промени в Закона за придвижване по пътищата, който е импортиран за публично разискване. Така и част о санкциите ще могат да се употребяват за нови ограничения по пътна сигурност.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР