Отрицателен отговор даде британският премиер Лиз Тръс на въпрос за

...
Отрицателен отговор даде британският премиер Лиз Тръс на въпрос за
Коментари Харесай

Лиз Тръс не иска да връща на Гърция откраднати от Партенона скулптури

Отрицателен отговор даде английският министър председател Лиз Тръс на въпрос за опцията за връщане назад в Гърция на скулптурните фризове от Партенона, които се съхраняват в Британския музей, заяви в преписка гръцката телевизия Скай. 

По време на изявление във вторник пред телевизионния канал Джи Би Нюз (GB News) Тръс беше запитана дали счита, че така наречен „ Мрамори на Елгин “ би трябвало да бъдат върнати от Британския музей на Гърция. Тръс отговори малко: „ Не поддържам това “.

В началото на месеца пред английския „ Сънди таймс “ гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис сподели, че ще засегне въпроса за скулптурите на Партенона пред Тръс, с която евентуално ще се срещнат в Лондон в края на ноември.

Скулптурите на Партенона, фамозен архитектурен монумент от V в. пр.Хр. на Акропола в гръцката столица, които през днешния ден се намират в Британския музей,

са свалени от храма при започване на XIX в. от английския дипломат в Османската империя лорд Елгин, заради което и постоянно са наричани „ Мраморите на Елгин “.

Според изказванията на Елгин той е изнесъл творбите от намиращата се тогава под османска власт Атина по силата на султански ферман, който обаче и до момента не е открит.

През 1816 година английският парламент изплаща от Елгин релефите и ги дава на Британския музей, където се намират и до през днешния ден.

Изчислява се, че „ Мраморите на Елгин “ съставляват към 30 % от оживялата скулптурна украса на Партенона.

Други 30 % и до ден сегашен са в Атина, а останалите към 40 % са разпръснати в многочислени други музеи в Европа - във Ватикана, в Лувъра в Париж, в Копенхаген, Виена, Мюнхен и други

Гърция стартира акция за връщане на скулптурите в Атина от 1983 година насам. Тогава въпросът беше издигнат от министърката на културата Мелина Меркури и към този момент съвсем 40 години тематиката се слага от Гърция на редица интернационалните конгреси, както и в двустранните връзки с Лондон.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР