Отразяване на пазарните тенденции и модел за справяне с всички

...
Отразяване на пазарните тенденции и модел за справяне с всички
Коментари Харесай

Д-р Свилен Стрезов, председател на УС на БАР: Инвестирайте постоянно в доверието към бранда

Отразяване на пазарните трендове и модел за справяне с всички провокации, идващи от пазара и заобикалящата ни реалност, ще е измежду главните критерии за оценка на претендентите в 7-то издание на премиите на Българската асоциация на рекламодателите, споделя ръководителят на УС на БАР доктор Свилен Стрезов

- Г-н Стрезов, за 7-ма поредна година Българската асоциация на рекламодателите ще отличи най-успешните акции и екипи за първи път за интервал от две години – от 2020 до края на 2021 година. Какви са вашите персонални наблюдения, по какъв начин се промени рекламната промишленост от 2015 до през днешния ден?

- Динамиката в рекламната промишленост е мощно повлияна от пазарната. В този аспект една от главните промени през последните години е мощното пазарно отражение на COVID-19 рецесията. Наложиха се доста вътрешни за фирмите промени, само че и такива в рекламните тактики, целящи да отговорят съответно на протичащото се на пазара. В огромна степен имам вяра, че тези промени ще оставят трайна диря в държанието на рекламодателите.

- Вие сте дълготраен член на БАР и сте журирал в няколко следващи издания. Освен това, към този момент над 15 години сте в областта на маркетинга и по-конкретно профилиран във фармацевтичната промишленост. Мнозина считат, че фармацевтичните компании са най-печелившият отрасъл по време на Ковид рецесията. Каква е действителността обаче, имаше ли провокации и за този бранш по време на пандемията и какви бяха те?

- Разбира се, другите промишлености бяха наранени в друга степен от COVID-19 рецесията, само че тя наложи преосмисляне на държанието на всички пазарни участници. Изразявайки персоналната си позиция по отношение на фарма промишлеността мога да кажа следното: рецесията докара до висока степен на компликация в предвиждането на пазара, съпроводени с необикновени пикове и спадове в потреблението на избрани групи лекарства. Започна стихийно, с висока доза потребителска неустановеност за това какво следва, последвана от предпочитание потребителите да се ориентират в информацията и да изградят вярното си държание. В компанията, в която работя, и портфолиото, за което давам отговор, в случай че се съпостави един по-дълъг интервал за да се избегнат моментните пикове и спадове, по-скоро настоявам, че рецесията не е фактор, отразил се позитивно. Секторът ни срещна провокации на всички равнища - сложна предвидимост и управляемост на доставки на първични материали и артикули, риск от неспособност за осъществяване на оперативната активност, както вътре в компанията, по този начин и при основни сътрудници, провокациите на връзката, изнесена напълно във виртуална среда, бързо изменящи се потребителски настройки и упования и други

- Акцент тази година в BAAwards са хората. Защо решихте това да е тематиката на 7-мото издание на състезанието и каква е ролята на всеки един човек в екипа, без значение от коя страна на рекламата стои? Как се промени връзката сред хората в екипите и сред клиент и организация? Загубихме или спечелихме от работата ни от разстояние?

- Вие доста тъкмо формулирахте въпроса - какво спечелихме и какво загубихме при работата си от разстояние. Маркетингът е преди всичко екипна работа, а с цел да се получи добър краен резултат, е нужен изчерпателен разбор на пазарната обстановка (в това число последни пазарни трендове и проучвания), вярна прогноза за краткосрочно и дълготрайно потребителско държание, добър брийф към организацията, отразяващ всичко изброено и най-после добър рекламен артикул. Всичко това е обвързвано с огромен размер информация, вярното ѝ предаване към всеки член на екипа, голям брой корекции там, където се постановат. Приучавайки се да работим отдалечено, съумяваме да преодолеем неналичието на F2F срещи, само че несъмнено не без доза риск. Дигитализацията ще обхване все по-голяма част от нашето всекидневие и би трябвало да сме още по-ефективни, с цел да не пострада качеството на крайния рекламен артикул.

- Няма по какъв начин да не Ви попитаме и кои са най-големите провокации, с които се срещнаха рекламодателите и надлежно маркетинг екипите и какъв път извървяха от първия локдаун до през днешния ден и двете страни?

- На първо място непредвидимост, последвана от потребността от бърза реакция (особено за огромни корпорации нетолкова елементарно постижима), потребността непрекъснато да се променяме и приспособяваме. Относно това какъв път извървяхме, бих обобщил със следното - работа на доста високи обороти и смяна в персоналните настройки и корпоративните цели.

- А по какъв начин цифровата среда промени бизнеса? Започнаха ли рекламодателите да се доверяват и обръщат по-често към онлайн потребителите или не престават обичайните медии да държат основен дял от бюджетите за реклама?

- Бих разделил цифровата среда на две групи – вътрешна в компанията цифровизация и включването в рекламния микс на от ден на ден цифрови канали за връзка. Голяма част от потребителите трансформираха своите канали за достъп до информация, извършване на покупки и превозване на свободното си време. Безспорно огромна част от всекидневието ни, повлияно от ограниченията за сигурност (социална отдалеченост, отбягване на скупчване на доста хора на едно място и работа от вкъщи), още повече докара до увеличение на времето, което прекарваме в обществените мрежи, онлайн извършването на покупки, потреблението на от ден на ден мобилни приложения. Тенденцията е огромна част от услугите, там, където е допустимо, да се правят цифрово. В България цените на ТВ са едни от най-достъпните в Европа и това е главната причина да продължат да бъдат с висок дял в медийния микс. ROI при ТВ е към момента неизмерим по отношение на цифровите канали. Разбира се, поради всичко упоменато нагоре, значимостта на цифровото наличие нараства с доста бързи темпове.

- За поредна година в BAAwards давате опция студенти по маркетинг, реклама и връзки да се включат гратис в състезанието и да показват своите хрумвания за рекламния бизнес в България. Какви са Вашите наблюдения от досегашните издания – младите излизат ли задоволително готови и каква реализация могат да намерят у нас?

- Младите хора в България, занимаващи се с маркетинг и реклама, са извънредно добре готови. Наша цел е да създадем връзката сред теоретичната подготовка и действителните бизнес потребности и цели. BAAwards дава опция да се реализира точно това и младите, будни и напористи участници да намерят добра професионална реализация. Отправям зов към всички тях да отделят време, макар натовареното си с извършения и изпити всекидневие, и да вземат участие в BAAwards.

- Какво очаквате и ще търсите от претендентите в тазгодишното издание на BAAwards, какви съществени критерии ще следва журито?

- Добро структуриране на приложенията. Синхрон сред поставените цели и употребяваните средства за постигането им. Отразяване на пазарните трендове и модел за справяне с всички провокации, идващи от пазара и заобикалящата ни реалност.

- BAAwards събира експерти от рекламата и маркетинга в най-различни области, които са с дълголетен опит и минали от „ всички страни на барикадата “. Какви са Вашите персонални наблюдения – има ли построена общественост и колегиалност в сектора или към момента разделянето и конкуренцията вземат превес?

- Нашият блян, който мощно имам вяра, че съумяваме да реализираме, е равнопоставеност. Журито е извънредно многообразно, обгръща хора от разнообразни сфери в маркетинга, което подсигурява всяка апликация да бъде възприета и прегледана 100% професионално и надлежно да получи безпристрастна, всеобхватна и вярна оценка.

- На финала, по какъв начин виждате вие бъдещето на рекламната промишленост у нас и в международен мащаб?

- Предизвикателно, бързо адаптиращо се към измененията. Вярвам, че би трябвало от ден на ден да гледаме към времето, когато пандемията ще бъде зад тила ни. Маркетингът е обвързван с неизменност и религия. Ето за какво бих посъветвал, в случай че е допустимо, да не се лимитират вложенията, а с неизменност да се гради доверие в марките. В дълготраен проект това ще бъде печелившата тактика и фирмите, които я изповядват, ще бъдат сполучливи, както у нас, по този начин и световно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР