Отражението върху децата на достъпните за тях риалити формати обсъдиха

...
Отражението върху децата на достъпните за тях риалити формати обсъдиха
Коментари Харесай

Медиите, интернет и децата: Тревожност, все повече психози и зависимост

" Отражението върху децата на наличните за тях риалити формати " разискаха членове на Съвета за електронни медии (СЕМ), неправителствени организации за децата, психолози, педагози, представители на Държавна организация за протекция на детето. Съвет за електронни медии показа позиция: " Медиите не просто отразяват действителността, а постановат поведенчески модели, които децата следват. Децата ни са на първите места по брой детски самоубийства, приложимост на опиати, жертви на педофилия, липса на извънкласна претовареност. "

Относно мнение на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) по тематиката от Съвет за електронни медии са безапелационни, че " не считат да се трансформират в цензура на наличие ".

Ана Данова, изпълнителен шеф на АБРО, взе думата и изясни, че счита, че се съблюдават разпоредбите и, в случай че това не се случва - има прекъсване на реклама съгласно етичните закони. " Трябва да се работи в законова рамка ", безапелационна е тя и изиска да се цитира от кое място идват данните за " самоубийствата измежду българските деца ". Данова цитира проучване, съгласно което децата употребяват " с превес " - " Тик-ток ", " Снапчат ", " Ютуб " и изиска да се изследва къде и какво използват и какъв риск има за тях. " Традиционните медии са свръхрегулирани, само че в цифровия свят няма условие или на места някакви регулации от тази година ", уточни Ана Данова.
 Българските деца на второ място по потребление на интернет
Българските деца на второ място по потребление на интернет

Данните сочат още, че децата са уязвими - нямат преценка за риска

Мария Брезничка от Национална мрежа за децата разгласи, че 61% от децата гледат разнообразни формати по малкия екран - не вести, само че гледат риалити, реклами, сериали. Тя изиска три неща - да не се демонстрират неразрешени реклами във време, налично за деца, да не се демонстрира принуждение над деца и да не се основава наличие с присъединяване на деца. Брезничка даде за образец предаването " Смени дамата ", за което от АБРО са алармирали - без резултат.

Цветослава Гълъбова, психиатър, работещ в " Курило ", проучва, че при нея най-често се виждат " късните неточности във възпитанието на децата ". За нея главните " бомби се залагат в фамилията ". " Трябва да има надзор какво вършат децата - какво гледат по малкия екран, какво гледат в интернет, какво се е случило в учебно заведение, само че медиите също би трябвало да позволяват до екран смислени неща ", счита тя.

Специалистът удостовери, че статистиката на Съвет за електронни медии е действителна и точна и трендовете за децата са тревожни . За 10 година има увеличение в пъти на броя на психозите след приложимост на опиати, има приемливост към използването на опиати и пиянство от страна на дребни деца, което оказва пагубно въздействие върху душeвността им, до психози води и виртуалният свят.
 След онлайн учене преподавателите следят снижена мотивация при децата
След онлайн учене преподавателите следят снижена мотивация при децата

Има изгубени рефлекси, изясни Мариана Банчева

Тя е писала до Съвет за електронни медии за предаването " Ергенът ", обърна внимание и за деца, които рано са се докоснали до славата - и акцентира, че " се знае какво се е случило с тях ". Тя е срещу " известните да си водят децата в студиата ". " Риалити форматът децата го виждат като действителност, също във виртуалния свят - сърчицето децата виждат като действително, а то не е същинска страст ", проучва психиатърът. Гълъбова изиска още да се ограничи напълно излъчването на принуждение над деца по малкия екран - единствено до известие за случилото се.

" Съвременните юноши са в внимателно състояние, доста юноши са със суицидни мисли, мястото на общуването и езика с родителите е заменено с устройства, които им се подават от 6-месечна възраст, телефони ", бе обещано за образец на полемиката. Психолози потвърдиха, че интернет се трансформира според за децата.

Преди дни Съвет за електронни медии разгласява на уеб страницата си за публично разискване план на . Според него доставчиците на медийни услуги са длъжни да не основават и дават за разпространяване излъчвания, които могат да увредят физическото, психическото, нравственото или общественото развиване на децата.

Документът е направен взаимно от Съвет за електронни медии, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР