Отражението на обекти в очите на човека може да послужи

...
Отражението на обекти в очите на човека може да послужи
Коментари Харесай

Учените пресъздават 3D модели на обекти от техните отражения в очите 


Отражението на обекти в очите на индивида може да послужи за тяхното 3D пресъздаване 
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологията Neural Radiance Field (NeRF) за превръщане на двуизмерни изображения в триизмерни модели към този момент показва своите невероятни благоприятни условия, само че в този момент учени от университета в Мериленд, САЩ вдигнаха високо летвата, употребявайки като изходни данни отражението на обекти в човешките очи.  

За да пресъздадат тримерен модел, учените се нуждаят от фотография на човек с висока разграничителна дарба. Изходното изображението се мащабира, отражението в роговицата се акцентира – обръща се, цветът се обработва и се отстраняват артефактите, въведени от роговицата и изкривяванията, породени от формата на окото. В резултат на това се построява 3D модел, споделя за процеса New Atlas. 
още по темата
Разбира се, качеството на този модел надалеч не е идеално – в някои случаи е допустимо да се разпознават обектите без дребни елементи и е належащо особено осветяване, с цел да работи логаритъмът дейно.

Освен това най-хубавите резултати са получени благодарение на компютърни симулации – със симулация на човешкото око и интериора. Задачата е ненапълно опростена заради обстоятелството, че геометрията на роговицата при множеството възрастни е почти идентична. 

Рано е да се съди за приложението на технологията, в случай че изключим сюжетите от шпионски филми. Учените са опитали с технологията към клиповете на Майли Сайръс и Лейди Гага, само че резултатът е непретенциозен: в очите на първия се отразява осветително устройство, а на втория – нещо като човешки торс. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР