Отражението на конфликта в Близкия изток ще е огромно за

...
Отражението на конфликта в Близкия изток ще е огромно за
Коментари Харесай

Дянков: България все още е с висока инфлация. Ще влезем в еврозоната най-рано през 2027-2028 г.

" Отражението на спора в Близкия изток ще е голямо за нас. Първо тъй като огромен финансов запас и от Европейската комисия, и от Съединените щати ще тръгне към този район. Първоначално, с цел да подкрепи Израел, по-късно може би, с цел да подкрепи възобновяване на този район. И второ, миграцията, която в Европа е огромна политическа тематика в доста страни, неизбежно ще се усили безусловно в идващите седмици. А това ще сътвори една огромна нова тематика, едно главоболие и на българските политици, и на европейските политици. "

Това съобщи в студиото на " Събуди се " по Нова телевизия някогашният финансов министър Симеон Дянков, разяснявайки въпроса какво ще бъде икономическото и финансовото отражение на спора в Близкия Изток у нас.

По думите му ще има и скок на инфлацията, тъй като този район дефинира значително цените на силата в целия свят, освен в България. " Цените се поуспокоиха в границите на последните шест месеца. Сега допускам и поради неустановеност, и поради доставки - ще стартират да се усилят. Всъщност към този момент почнаха да се усилват от последните два-три дни ", акцентира той.

И добави: " От през вчерашния ден има прогноза на огромни американски банки, които се занимават с търговия на енергоресурси. Те допускат, че на база на настоящето равнище на цените в този бранш - ще се усилят в границите на 4 до 6 месеца с към 30%. Това директно въздейства на превоз, несъмнено, и в България, и в Европа. Пряко въздейства и на вноса на забележителна част от стоките, които използваме. Така че, в случай че въпроса можем да го зададем като какъв брой в допълнение инфлация можем да чакаме в идващите 6 до 9 месеца в България, може би в допълнение %, % и половина. Това не наподобява доста, само че тъй като към този момент имаме огромна инфлация, в действителност е доста ".

На въпрос допустимо ли е да се сбъдне прогнозата за 4 лв. за литър бензин у нас Дянков акцентира, че сигурно ще се усилят цените на горивата и то съвсем незабавно. " Защото този район на Близкия изток е главен производител и експортьор на нефт и за Европа. Този пазар се движи много бързо. В рамките на месец-два се усеща към този момент увеличение на цените. Именно там, съгласно мен, ще почувстваме повишаването незабавно. Дали ще стигне до 4 лв. бензина - това към този момент зависи какво ще е развиването на обстановката в този регион. А то не наподобява да е положително изобщо ", безапелационен е Дянков.

По думите на някогашния финансов министър България няма да успее да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 година, тъй като инфлацията у нас към момента е висока. " Инфлацията ни към края на септември е 8,7 на 100, което е много по-високо в сравнение с се предполагаше. Което значи, че държавното управление не извършва един от петте си целта, а точно - понижаване на инфлацията. Да, можем да кажем, че инфлацията към този момент не е двуцифрена, само че към момента е сериозна на фона на останалата част на Европа, където инфлацията е приблизително към 5 % ", уточни той.

И добави: " Да, на някакъв стадий ще успеем да влезем в еврозоната. Но, няма да успеем да влезем през 2025 година. Всъщност ние Франкфурт би трябвало да убеждаме, не Брюксел. Трябва да убедим Европейската централна банка. Няма случай, в който страна да е предходна метър, по този начин да се каже, по някои от критериите. И за България това също няма да стане ".

Дянков предвижда, че страната ни ще влезе в еврозоната най-рано 2027 година, а " може би и 2028 година ".

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР