Отпускът по майчинство ще може да се ползва и от

...
Отпускът по майчинство ще може да се ползва и от
Коментари Харесай

Бабите и дядовците също ще могат да излизат в отпуска по майчинство, за да гледат внучетата

Отпускът по майчинство ще може да се употребява и от баба или дядо след навършване на шестмесечна възраст на детето, реши Народното събрание. Депутатите одобриха на второ четене разпореждания от удължителния закон за бюджета, с които се трансформира Кодексът на труда.

Със единодушието на майката след навършване на шестмесечна възраст на детето, отпускът по майчинство за остатъка до 410 дни може да се употребява вместо нея от бащата или от един от родителите на майката или на бащата, когато работят по трудово правно отношение, записаха народните представители. 

Досега отпускът можеше да се трансферира на бащата и единствено в избрани случаи на родителите на майката или на бащата. Когато бащата е незнаен, отпускът можеше да се употребява от един от родителите на майката, а когато бащата е умрял - от един от родителите на майката или на бащата.

Когато детето е осиновено от съпрузи, отпускът по майчинство със единодушието на осиновителката може да се употребява вместо нея от осиновителя или от един от родителите на осиновителката или на осиновителя след приключване на шест месеца от деня на предаване на детето за осиновяване, само че не по-късно от навършване на петгодишната му възраст, когато работят по трудово правно отношение, записаха още депутатите.

Асен Василев, който е вносител на предлагането, изясни, че параграфът дава опция на баби и дядовци да употребяват отпуск по майчинство от шестия месец на детето, с цел да може майката да продължи да работи и да не се откъсва от трудовия развой. Това не носи спомагателен разход на бюджета, беше подкрепено и от общественото, и от финансовото министерство и дава опция и на служащите, и на компаниите да имат по-голяма еластичност по какъв начин се употребява отпускът по майчинство, уточни той. На второ четене предлагането на Асен Василев поддържаха 186 депутати и трима се въздържаха, написа NOVA.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР