Отпусканите от банките ипотечни заеми продължават да се увеличават, отчита

...
Отпусканите от банките ипотечни заеми продължават да се увеличават, отчита
Коментари Харесай

Кредитната експанзия при жилищата продължава

Отпусканите от банките ипотечни заеми не престават да се усилват, регистрира статистиката на Българската национална банка (БНБ).

Към края на август 2024 година жилищните заеми са били в размер на 23 милиарда и 203 милиона лв.. Това съставлява растеж на годишна база от 25,5 на 100. Увеличение е записано и на месечна база по отношение на юли, когато ипотечните заеми са нарастнали с 25,1 %.

Жилищното кредитиране продължава да отбелязва върхове всеки месец от началото на годината. През юни беше регистриран растеж от 24.8%, а през май - с 24,4 на 100. През април обезпечените с неподвижен парцел банкови заеми се усилиха с 23,9 %, през март - с 20,5 %, а през февруари и януари растежът им бе надлежно със 17,9 % и 16,5 %.

Българска народна банка изпрати сигнал за изстудяване на ипотечния пазар към комерсиалните банки преди 2 седмици, който в началото ще се отрази върху евентуалните кредитополучатели с по-скромни приходи. На 11 септември регулаторът одобри, че съотношението сред обезпечения с жилищен парцел заем и цената на обезпечението не трябва да надвишава 85 %. Втората оповестена мярка бе, че вноската по ипотечния заем не следва да надвишава 50 % от месечния приход на платеца. Освен това оптималният интервал за изплащането на заемите беше стеснен до 30 години.

Предоговаряните заеми за обещано тримесечие няма да могат да надвишават 5 % от общата стойност на новоотпуснатите или предоговорените заеми на банката за предходното тримесечие, оповестиха още от Българска народна банка. Въведени бяха и спомагателни условия за отчетността на финансовите институции.

Ръст се регистрира и при потребителското кредитиране, който обаче е надалеч по-скромен. Към края на август потребителските заеми възлизат на близо 18,8 милиарда лева, което е нарастване с 14,7 на 100 по отношение на същия месец на 2023 година. 

Отпуснатите от банките заеми за семействата са били на стойност над 43,7 милиарда лева, което съставлява 22,3 % от Брутният вътрешен продукт. Спрямо август 2023 година те са се нараснали с 19,7 на 100 при 19,6 на 100 годишно покачване за юли 2024 година.

В същото време данните на Българска народна банка демонстрират, че депозитите на неправителствения бранш са близо 132,9 милиарда лева или 67,8 на 100 от Брутният вътрешен продукт. На годишна база това е нарастване с 9,1 на 100. През юли беше регистриран растеж на депозитите от 9,9 на 100.

Кредитите за неправителствения бранш са на стойност от близо 98,4 милиарда лева, което е 50,2 на 100 от Брутният вътрешен продукт. Това е нарастване по отношение на август предходната година с 14,1 на 100.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР