Отпускането на сумата ще бъде гласувано утре в Комитета на

...
Отпускането на сумата ще бъде гласувано утре в Комитета на
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите решават дали протестът им ще продължи след среща с президента

Отпускането на сумата ще бъде гласувано на следващия ден в Комитета на Общата организация на пазарите, която е един от стълбовете на Общата селскостопанска политика. Преди 10 дни Комисията предложи общо 56,3 милиона евро за България, Румъния и Полша - трите страни, които са най-засегнати от износа на украинско зърно. 

По-рано отрасловият министър Явор Гечев сподели, че ще изиска от Брюксел спомагателни ограничения за обезпечаване на коридори за износа на украинското зърно, които не включват еднократна дотация. На митинга през днешния ден и зърнопроизводителите споделиха, той не е " поради трохите, които Европа ни хвърля ", а с искане за регулация на безконтролния импорт.

" Нужни са ограничения, свързани с европейското законодателство, тъй като този проблем не можем да го решим в България. Искам ясно да се чуе и в Брюксел, че страните, които са по-близо до спора в Украйна, заплащат доста по-висока цена и солидарността в Европа би трябвало да е и към личните аграрни производители, сподели Гечев. Надявам се Европа да реагира бързо. Като член на Европейски Съюз ние съблюдаваме европейското законодателство. България е втора страна на коридора за експорт на украинско зърно, първата е Румъния, т.е., в случай че спрем вноса на украински артикули, нарушаваме европейското законодателство. Ние няма какво да създадем ", сподели Явов Гечев. 

Затова по думите на земеделския министър настояванията на фермерите са такива, че да се реагира от страна на Европа и то във връзка с коридорите. 

Утре родните земеделци, които през днешния ден блокираха няколко гранични пункта със северната ни съседка, би трябвало да проведат среща с президента Румен Радев по покана на президента, след който ще решат дали не престават ефикасните протестни дейности. В диалозите ще се включи и министърът на земеделието, сподели пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас Николай Киров. 

" Засега няма да прибираме техниката. Утре ни следва среща в президентството - едвам след нея ще преценим дали да продължим тридневните си протестни дейности или не ", разгласи Николай Киров. Той припомня, че главното искане на българските аграрни производители е прекратяването на регламента, даващ опция за " безконтролното внасяне на селскостопанска продукция от Украйна. Тук надалеч не приказваме единствено за пшеница и слънчоглед. Става въпрос за импорт на яйца, плодове, зеленчуци, мед и други. В момента в България се внася субсидирана стока от Украйна без никакъв надзор. Те получават дотации за семена, горива и торове и могат да си разрешат да продават продукцията си на безценица. Проблемът го има и в Румъния, и в Полша. Регламентът 20-22 от май 2022 година просто би трябвало да се приключи ", уточни Киров.

Той добави, че българските аграрни производители нямат съответни претенции за приемане на дотации. " Ние желаеме на първо място да има правила. Не се борим за пари или трохи, които Европа ни хвърля. Загубите за българското земеделие са просто колосални ", добави ръководителят на Бургаския съюз на зърнопроизводителите. 

Президентът Румен Радев пък се ангажира, че България дружно с Полша, Унгария, Чехия и Румъния упорстват за незабавно контролиране на въпроса с вноса на селскостопански артикули от Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР