Отпускане на неуторизирана държавна помощ в размер на 40 млн

...
Отпускане на неуторизирана държавна помощ в размер на 40 млн
Коментари Харесай

СКАНДАЛ! ЕК ще нищи дарени от държавата милиони на Пеевски

Отпускане на неуторизирана държавна помощ в размер на 40 млн лв. на офшорка, ще проверява Европейската комисия. Сигнал за подарените без никаква логичност пари към този момент е на бюрото на Жан-Клод Юнкер, ръководител на Европейска комисия. Г-да, намесете се и спрете терора на страната против бизнеса и елементарните жители, които се пробват честно и съгласно законите да си изкарват прехраната, пишело в писмото. Абсурдите не свършват с тези отпуснати милиони, тъй като министърът на стопанската система Емил Караниколов продължава да твърди, че не знае кой е притежател на въпросната офшорка. Излиза, че страната е харизала 40 милиона на незнайно лица.

В Брюксел се хванали за главите, като прочели изпратения сигнал и прикрепените доказателства към него. Фрог нюз научи за излизащия към този момент отвън рамките на България и Индия скандал от свои източници в еврокомисията.

Неуторизираната държавна помощ е отпусната с позволение свише, в случай, че в съда продължава да стои нерешения спор за собствеността, за която претендира офшорката „ Виафот “. Самата „ Виафот “ се свързва от медии и специалисти с олигарха Делян Пеевски. Същият дълг, който сякаш изкупува страната за към 40 млн, компания „ Емко “, приетият притежател на „ Дунарит “, е предложил да купи за 60 млн лв.. Как тогава страната се отхвърля от тези пари и се намесва, изкупувайки дълг на „ Виафот “, без да знае, кой е притежателят й?! Не стига това, ами „ Виафот “ вкарва в играта друга подставена компания, която почва да демонстрира искания – „ Нипи “. Абсурдите не престават с намесването на Цветан Василев в абсурда от министър Караниколов, който твърди, че банкера бил собствеик на „ Кемира “, която пък държала най-вече акции в „ Дунарит “. Ако е по този начин, с проблема би трябвало да се занимава Комисията за лишаване на нелегално добито имущество – КОНПИ. Комисията е стопирала Василев, което прави замесването на компанията неуместно, тъй като тя си има личен капитал и не е подвластна от средства на Василев. С тези свои дейности КОНПИ накърнява масата на несъстоятелността на КТБ, което е мотив за самосезиране от страна на прокуратурата.

Намесата на Василев пък е несъстоятелна, тъй като по закон няма по какъв начин да се предявяват искания към юридическо лице. А тъкмо това е аргуметът на Караниколов да желае национализация/одържавяване.

Всичко това води до ощетяване на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и кредиторите. Защото излиза, че КОНПИ и нейният ръководител Пламен Георгиев (прокурорът, който спря следствието по свадите „ Ало, Ваньо “ и „ Мишо Бирата “, в които бе забъркан Бойко Борисов) са употребявани като бухалка – да блокира компании. Но щом КОНПИ постанова възбрана на компания, обвързвана с Цветан Василев по проблема „ Дунарит “, за какво не ползва същата мярка и към всички останали предприятия от активите на КТБ? Вероятно тъй като това са единствените компании, които още не са заграбени от тези, които банкрутираха банката.

Не по-малко страно е изявлението на основния прокурор Сотир Цацаров в Брюксел, че прокуратурата нямала нищо общо с проблема „ Дунарит “ и „ Емко “. Нали точно прокуратурата повдигна обвинявания на ръководители в тези предприятия, както и на притежателя Емилян Гебрев и сина му.

Санкциите, които може да наложи Брюксел на България са големи.

С противозаконните дейности от страна на страната са сезирани и доста посолства на непознати страни в София.

От показаните в Брюксел документи излиза наяве, че по комплицирана верига от цесии Държавната консилидационна компания, която е под „ шапката “ на ведомството на Емил Караниколов, е купила против 47 млн. лева най-голямото взимане към завода, което започва съществуването си с цесия на Едоардо Миролио да избави депозитите си в КТБ и минава в ръцете на офшорка. Офшорката е свързвана непрестанно с депутата Делян Пеевски, с цел да стигне до самата КТБ.

Така в един от най-сложните схеми за преодоляване на части от активите на КТБ безогледно влиза страната на мястото на Делян Пеевски, като от самото начало „ Виафод “ пък вкарва в играта друга подставена компания – „ Нипи “.

Тук е мястото да напомним, че на 14 март 2016 година Едуард Миролио, който има бизнес с КТБ и е заемодател, продава своето взимане на свързваното с депутата от Движение за права и свободи " Виафот инвестмънт България ". В същия ден той трансферира на компания на депутата своите 50% от " Техномаркет " и миноритарен дял от " Булгартабак ". Цената е 19.5 млн. евро, а по-късно през годината на 11 август " Виафот инвестмънт България " трансферира вземането на притежателя си Viafot Limited от Британските Вирджински острови за незнайна сума.

Следващото деяние от драмата " Дунарит " стартира през юли. На 5 юли 2017 година Viafot е трансферирало вземането на " Дипи " ЕООД против 22 млн. евро. За договорката " Дунарит " е известен чак на 25 август. В същия ден " Дипи " продава вземането си на КТБ против 22.2 млн. евро, 1.77 млн. $ и 0.4 млн. лева, или към 5 млн. лева повече, в сравнение с е платил месец и половина по-рано.

Особеното тук е, че цената ще бъде платена в активи, които синдиците на КТБ са предложили на обществена обмен, само че не се е намерил покупател. Не е ясно какво влиза в тази рубрика, която би трябвало да бъде контрактувана с анекс, само че на тази формулировка дават отговор редица парцели, а също и дялове в компании като " Техномаркет " и винарната " Телиш ". Кой и по какъв начин ги е оценявал - е дълбока загадка.

Коя е „ Дипи “? Собственик е Добрин Иванов, непосредствен на премиера Борисов. Тази компания има декларирани доходи за 2016 година от едвам 15 000 лв., а внезапно стартира да играе с милиони. Където и да пипнеш към този предприемач, излизат милионери на прехода и полицаи.

Справка в ДАКСИ демонстрира, че Добрин Иванов има дялово присъединяване в десетки компании, като измежду сътрудниците му е считания за най-богат българин Цоло Вутов. Освен с парите си, той е прочут и като другар от казармата с ген. Румен Миланов, шеф на Националната работа за защита (НСО) от 2004 до 2007 година, а от 2009 до 2012 - консултант в политическия кабинет на Бойко Борисов, секретар на Съвета по сигурността и началник на Центъра за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и проведената престъпност БОРКОР.

Когато напуща НСО, Миланов се връща на работа при Цоло Вутов, където е бил и през 2005 година, откакто напуща НСБОП. Същата година Вутов назначава във компанията си „ Елаците мед “ и други висши антимафиоти - някогашните заместник-директори на НСБОП Красимир Младенов и Иван Йовчев, както и началника на направление „ Борба с терора “ Борил Кацаров. С европейски заплати, несъмнено.

Караниколов твърди, че не знае кой стои зад офшорката. От което излиза, че или е вманиачен – подарявайки милиони на „ незнаен притежател “ или чудесно знае на кого е, а взима за идиоти всички българи. Такова решение обаче той не може да вземе самичък. То му е разпоредено, освен това от най-високо място.

Борисов от своя страна твърди, че намесата била, с цел да се отстранят медиаторите в бизнеса с военна продукция. В случая се засяга „ Емко “. Но Борисов би трябвало да знае, че „ Емко “ с изключение на медиатор и търговец, е и производител, което е нещо доста съществено. А медиаторите са над 200. Това са компании и хора, които чудесно познават пазарите на открито, търсенето, производствата у нас и в чужбина, конкуренцията, потребностите на купувачите и прочие Те познават значимите играчи на международния пазар. Затова е смешно Борисов да желае да ги в профил. Защото тогава обичаните му ВМЗ – Сопот и „ Авионамс “ – Пловдив няма да получат никакви поръчки, нито могат да вземат участие в търгове. Освен това като декларира, че ще маха медиаторите, за какво удря единствено един, а останалите 199 не пипа?

И това е разказано в сигнала до Европейска комисия, който съдържа цяла директория с доказателства за рекетьорската задача на държавни институции против печеливш и разрастващ се бизнес във военната област.

И нещо, което би трябвало да е пределно ясно: парите, които Караниколов изсипа на Пеевски са пари на данъкоплатците. Санкциите на Европейска комисия против България, в случай че бъдат наложени такива, ще се заплащат също от данъкоплатците.

Напоследък все по-често се загатва версията, че зад целия скандал стоят съветски ползи. Пеевски имал да връща големи суми на съветската банка ВТБ. Задълженията му към руснаци по линия на Южен поток били още по-големи, както и по неосъществената интервенция по присвояване на Виваком. Към този дълг съветски оръжейни кръгове му прибавили опита да подбие цените на военна продукция на пазари обичайно доминирани от Москва. Поради невъзможността да откри пари за погасяване на задълженията, заречен да изолира български предприятия от конкуренцията, което ще отвори нова ниша за руснаците. Българския министър председател, стопански министър и основен прокурор явно му оказват помощ с всички сили.

Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР