Отпускаме 150 милиона лева повече в подкрепа на българските производителите

...
Отпускаме 150 милиона лева повече в подкрепа на българските производителите
Коментари Харесай

Отпускат 150 млн. лева повече в подкрепа на производителите в няколко сектора

Отпускаме 150 милиона лв. повече в поддръжка на българските производителите в няколко бранша . Това съобщи министърът на земеделието Иван Иванов пред. По думите му секторът е изправен пред съществени усложнения.

Причина за високите цени на продукцията преди всичко е нарастването на цените на енергоносителите в международен мащаб , в резултат на Коронавирус рецесията. Това е проблем освен за нас, само че и за цяла Европа. Това, което министерството на земеделието е направило, е отразено в новата финансова рамка. Ще бъдат отпуснати 150 милиона лв. повече от нормалното като помощи, в поддръжка на българските производители. Политическата рецесия през предходната година докара до закъснение с приемането на бюджета, само че ще наваксаме темповете. След приемането на бюджета, средствата ще стигнат допустимо най-бързо до производителите ”, увери министърът.

Той добави, че започва нотификация за 111 милиона помощи по Коронавирус мярката , които ще бъда изплатени на производителите до края на юни.

Министърът на земеделието обърна внимание и на банкрутите измежду родните производители.

„ От 900 хектара оранжерии, 200 са отопляеми. С правка сподели, че огромна част от тях още предходната година не са работили. Призоваваме производителите да не прекъсват активността си, тъй като страната ще поддържа тези, коит имат потенциал и опция да създават. Няма да се заплаща на производители без продукция и такива с надписани площи. Порочната процедура стопира ”, сподели още Иванов.

Приоритет остава българската продукция , като фокус ще бъде подложен и върху нелоялната конкуренция за импорт от трети страни, разяснява земеделският министър.
По отношение на проблемите в животновъдния бранш и заканите за народен митинг Иванов изясни, че проблемите в бранша се дължат на политическата рецесия от предходната година.

„ Забавянето в бюджета се отразява и върху изплащането на помощите. Във връзка с намаляването на Данък добавена стойност, то е записано в съдружното съглашение, само че за жалост тази година не се взе решение за тази мярка. Надявам се това да се случи с актуализацията на бюджета ”, добави той.

Министърът сподели още, че повдигането на осигуровките на производителите е сериозна тематика, която обаче бива неглижирана през последните години.

Иван Иванов разяснява и случая от село Антон.

„ Тече инспекция. Държавен фонд земеделие ще проверява въпросния производител и дотациите, които той е получавал. Хора като него скапват имиджа на целия отрасъл. Освен това ще се проверяват и всички, получавали непозволено средства, поради близостта си с ръководещите ”, безапелационен е министърът.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР