Отпуска се и допълнително финансиране за справяне с енергийната криза.“

...
Отпуска се и допълнително финансиране за справяне с енергийната криза.“
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Не трябва незабавно да закриваме мощности на част от ТЕЦ-овете

Отпуска се и в допълнение финансиране за справяне с енергийната рецесия. “ Това съобщи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Цветелина Пенкова пред Дарик радио в предаването „ Седмицата “.

 

Тя посочи, че се отпускат средства, в случай че се съблюдават всички критерии, свързани с енергийна успеваемост, с повече вложения във възобновими източници на сила. Пенкова предизвести, че не може да става дума за предоговаряне на целия План, защото това в действителност би основало много съществени спънки и проблеми: „ Единствено и единствено в частта „ Енергетика “ може да се прибавят спомагателни планове, които да подкрепят оправянето ни с енергийната рецесия. „ По някаква причина сега в публичното пространство се наслагва тезата, че в действителност ние приказваме за неотложно закриване и затваряне на мощности на част от ТЕЦ-овете. Това не е по този начин “, означи Цветелина Пенкова.

 

Тя сподели още, че в дълготраен проект би трябвало да се понижи нашата взаимозависимост от изкопаеми горива и в частност – въглища. „ Има и различен период, който е 2038 година, в който в действителност към този момент би трябвало да приказваме за понижаване зависимостта ни и за по-малко потребление. Т.е. тези 40% от енергийния микс, които идват от въглищните централи, би трябвало да бъдат фрапантно понижени до 2038 година, тъй като заради високите цени на въглеродните излъчвания, тяхното действие ще стане стопански нецелесъобразно. Постепенно и поетапно ние би трябвало да залагаме и на други спомагателни мощности, които да не нарушат стабилността, сигурността и най-много тежестта на цените върху нашите семейства и промишленост “, разяснява евродепутатът.

 

Тя означи, че това значи повече вложения във възобновими източници, софтуерни усъвършенствания, които да понижат замърсяващите функционалности на ТЕЦ-овете, и залагане на развиване на сила, която е по-чиста или с по-нисък въглероден отпечатък като нуклеарната енергетика.

По отношение на ограниченията, които се взимат на прага на идващата зима, Цветелина Пенкова сподели, че те са подхванати и на европейско равнище, и на национално равнище. Отбеляза две от тях: „ Едното е така наречен „ солидарна вноска “. Това в действителност се отнася за производители на електрическа енергия, които употребяват изкопаеми горива. Ако един подобен електропроизводител, който употребява изкопаеми горива, е натрупал облаги повече от 20% спрямо предходните три години, тези облаги могат да бъдат обложени с най-малко 33%. Държавата може да употребява тези средства за подкрепяне на семействата и промишлеността. Друга мярка, за която приказваме, е за електропроизводители, които употребяват други източници на сила, т.е. възобновими енергийни източници. И тук се включва да вземем за пример и нашата нуклеарна централа. Там има съответен таван от 180 евро на мегаватчас. Т.е. в случай че те продават електричество на 220 евро, 40 отиват в страната, още веднъж за подкрепяне на семейства и на промишленост. “

По тематиката Шенген Цветелина Пенкова сподели, че в действителност сега има съществени обструкции от страна на Нидерландия. Швеция също показва някои терзания, само че те още нямат съответна публична позиция. „ За мен това, което е значимо, е тук да се употребяват безусловно всички канали на дипломация и договаряния от страна на България. Може би е редно да напомним на Швеция, че ние бяхме една от първите страни, които ратифицираха в Народното събрание тяхната кандидатура за участие в НАТО “, посочи тя. Евродепутатът счита, че не можем да приказваме за някакъв двоен стандарт. „ Когато приказваме за европейско партньорство, то е двустранно. Добре е да се напомнят някои от тези обстоятелства, тъй като в действителност идващите три седмици са основни. За жал, истината е, че евентуално вътрешнополитическата неустойчивост и процеси също оказват въздействие върху тези решения, само че още веднъж би трябвало да прозвучи ясно позицията, че когато приказваме за приемането ни в Шенгенското пространство, има ясно написани критерии във връзка с извършване на механически условия, каквито ние изпълняваме “, разяснява Пенкова.

Евродепутатът открои и заплахата от отчаяние измежду българските жители: „ Това, което сега се случва, е сериозна дискриминация към българските и румънските жители. И това се осъзнава. И това са причини, които прозвучаха и по време на дебата за присъединението на двете страни в „ Шенген “ в Европейския парламент. Наша задача и като членове на Европейския парламент, и всички членове на българските управляващи да лобират интензивно и да изкажат ясно тази позиция, че ние не трябва да позволяваме това нарушение на правата на българските и румънските жители и тези дискриминационни практики, които не престават към този момент 11 години. “

 

Цветелина Пенкова напомни, че от 2011 година има ясно мнение на министрите на вътрешните работи, че България извършва всички механически критерии, а задачата отпреди няколко седмици също препотвърди това.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в
Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР