Отпадна шефът на ВКС от списъка с длъжности измежду, които

...
Отпадна шефът на ВКС от списъка с длъжности измежду, които
Коментари Харесай

Юрист пред Lupa.bg: Промените в Конституцията – малоумие с кратък живот

Отпадна шефът на Върховен касационен съд от листата с длъжности всред, които да се избира длъжностен министър председател. Това  предложение бе направено от Надежда Йорданова по време на второто четене на измененията в Конституцията. 

Другите, измежду които ще се избира длъжностен министър председател, са шефът на Българска народна банка или негов заместител, шефът на Народно събрание, омбудсманът или негов заместител, шефът на Сметната палата или негов заместител. 

„ Как през днешния ден шефът на Върховен касационен съд ще е министър председател, а на следващия ден съдът ще гледа иск, който е обвързван с някакво негово деяние или безучастие като министър председател?  Къде отива честният правосъден развой от самостоятелен съд? А по какъв начин ще се извърши условието при решенията си Българска народна банка никой от други управляващи да не им се меси? Нали това е смисълът! Ако шефът на Българска народна банка е и министър председател, тогава по какъв начин ще се взимат решенията? С оглед на фиска или предвид на финансовата непоклатимост? Българска народна банка е самостоятелна по смисъла на Договора за Европейски Съюз, който е директно зависещ на ЕЦБ и Европейска комисия. Ако изгонят шефа на банката, той не се жали пред нашия, а пред европейския съд. Има и още един въпрос: по какъв начин шефът на Сметната палата ще управлява харчовете на служебния кабинет? Т.е самичък ще се управлява ли? Затова не може да слагаш за министър председател - т.е за глава на изпълнителната власт лице, което по закон се води самостоятелен орган. Веднага става несъответстващ ”. Това изясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов.

 „ Макар че Борислав Сарафов управлява прокуратурата като ИД. Така се сплотиха на практика прокуратура и разследване, което по Закона за правосъдната власт е неприемливо. Когато се избира началник на Върховен касационен съд, на Сметната или на Българска народна банка, не би трябвало ведомството краткотрайно да се ръководи от И.д., тъй като то не се избира по реда, по който се избира ръководителя. И.д. няма право да се произнася по съответни въпроси, другояче решенията му ще са противозаконни ”, изясни Божилов.

Според него никой няма да носи отговорност за сходно държавно управление. „ Целта с тези промени е да се лимитират пълномощията на Румен Радев, а не да се употребяват демократичните правила за носене на политическа отговорност. По всичко проличава, че задачата е друга от афишираната ”, съобщи юристът.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР