Отпадъците са много ценен ресурс. Въпрос е на култура, на

...
Отпадъците са много ценен ресурс. Въпрос е на култура, на
Коментари Харесай

Юлиян Попов пред bTV: Трябва да въведем системата – замърсителят плаща

„ Отпадъците са доста скъп запас. Въпрос е на просвета, на организация и на политика. Въпрос на пазар е, в който ние да създадем търсене “, съобщи в предаването „ Тази събота “ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Той също ще се включи в акцията по почистването в Созопол, която е проведена от Института по океанология към Българска академия на науките.

Проследете с нас онлайн денят на огромното почистване

„ Специално в тази ситуация това са автомобилни гуми, които се изхвърлят от риболовците. Рибарските лодки ги употребяват, с цел да си омекотяват ударите в профил, а по-късно ги хвърлят в морето. Те се разлагат в микропластика, отиват в рибите и ние ги ядем “, безапелационен е Попов.

„ Глобите би трябвало да са съответни. За огромни замърсявания са нужни огромни санкции, до ниво на фалиране на предприятия, в случай че вредите са огромни. Добре е да имаме добре проведена система за разделно събиране на боклуци. Отпадъкът да може да бъде събиран и изхвърлен, а не хората да не знаят какво вършат. Трябва да въведем системата – замърсителят заплаща, която не е въведена в България. Ние сме единствената страна в Европейски Съюз, в която се заплаща на база данъчна оценка, а не на база на това какъв брой отпадък си създал “, съобщи екоминистърът.

Днес се организира най-мащабната доброволческа самодейност у нас за последните 10 години ''Да почистим България заедно''

Той акцентира, че от другата година ще има общини, които ще вкарат метода пилотно. „ Надявам се след 2-3 години да успеем да го въведем в цялата страна. Трябва да въведен компютърни технологии, които да оказват помощ за това “, сподели Попов.

Според него България става все по-чиста.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР