Отпадането на забраната за внос на украинско зърно доведе до

...
Отпадането на забраната за внос на украинско зърно доведе до
Коментари Харесай

Цените на храните са по-важни от интересите на един сектор. Управляващите защитиха забраната за внос на украинско зърно да падне

Отпадането на възбраната за импорт на украинско зърно докара до разнобой в кабинета, само че макар, вносът най-вероятно ще бъде възобновен.

Преди началото на съвещанието на Министерския съвет, министър-председателят акад. Николай Денков уточни, че с възобновяването на вноса се чака да поевтинеят храните и фуражите, ще спадне инфлацията, а постъпленията в бюджета ще се усилят.

" Така ще проявим национално виновна грижа за цялото общество, а освен за един бранш ", разясни министър-председателят.

Кабинетът въпреки всичко ще предложи и пакет от ограничения в поддръжка на зърнопроизводителите. Денков се ангажира държавното управление да изиска от Европейската комисия спомагателни обезщетения за загубите на българските аграрни производители и изключително на производителите на слънчоглед.

" България ще се включи по-активно в коридорите за пренос на украинско зърно към райони, в които се нуждаят повече от него и ще ускори фитосанитарния надзор, с цел да подсигурява здравето на жителите ", сподели още Денков.

В коридорите на Народното събрание съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков също отбрани решението на икономическата комисия в Народно събрание за отпадането на възбраната.

Петков изясни, че водещ принцип за гласуваното предложение е отбраната на потребителите и преодоляване на инфлацията.

" Слагаме на кантара цената на храните против ползите на един бранш, който обаче продължава да бъде доста подпомаган. Много по-важно за нас сега е инфлацията на храните за всички 7 милиона българи, " разяснява Петков, представен от БНР.

Петков призна, че има разнобой с позицията на отрасловия министър. Според него обаче нямат съображение опасенията, че цената на зърното ще се срине след отпадането на възбраната.

„ Аз персонално приказвах и тази заран с министъра на земеделието. Той има неговите причини за зърнения бранш, само че аз виждам от икономическа позиция, че разликата сред цените на европейския пазар и българския пазар не може да бъде по-голяма от разликите на транспортните разноски. То това е стопански принцип ", добави Петков.

Според министър-председателя Николай Денков, изказванието, че страната няма грижа за бранша е погрешно. „ Добре е и секторът да има грижа за страната, когато формулира своите претенции ", разяснява министър председателят.

Той напомни, че на земеделските производители за изплатени към 2 милиарда лева от дотации и помощи.

Депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС внесоха проекторешение, с което Народното събрание не поддържа удължаването на възбраната за импорт на украинско зърно след 15 септември, когато срокът й изтича.

Икономическата комисия утвърди текста, следва той да бъде разискван в пленарната зала.

Междувременно производители на зърно се оповестиха срещу и предизвестиха, че ще провеждат митинги.

Безмитният импорт на украинско зърно беше продължен с една година през май 2023 година Целта на Европейски Съюз е да помогне на Киев, чиито съществени канали за експорт на зърно през Черно море бяха блокирани от Русия.

В резултат на това, вносът на украинското зърно в ЕВропа се удвои, а това засегна най-силно пет страни, измежду които и България. България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия.

Европейска комисия в началото отпусна финансова помощ от 150 млн. евро за Румъния, Полша, Унгария, Словакия и България, а по-късно разреши на петте страни да вкарат краткотрайна възбрана за импорт от Украйна на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР