Отпадането на мерките срещу COVID-19 най-вероятно ще върне грипа тази

...
Отпадането на мерките срещу COVID-19 най-вероятно ще върне грипа тази
Коментари Харесай

Отпадането на мерките срещу COVID-19 ще върне грипа тази зима

Отпадането на ограниченията против COVID-19 най-вероятно ще върне грипа тази зима. Тъй като през последните две години съвсем нямаше случаи у нас, това отслаби имунитета ни към него. Затова учени чакат по-тежък сезон. Още повече, че има деца, които в никакъв случай не са се срещали с него.
Според специалиста проф. Тодор Кантарджиев у нас най-вероятно ще има нахлуване на вид А, а пикът се чака през март. Затова и предложи хората с злепоставен имунитет към този момент да се имунизират, с цел да си обезпечат отбрана до разгара на епидемията.
Вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова също подсети, че грипът не е за подценяване.
„ Трябва да отчетем и обстоятелството, че грипният сезон в Австралия тази година стартира по-рано и съгласно някои предварителни оценки е бил най-сериозният от пет години насам. За дефинитивни изводи обаче към момента е рано “, изясни тях. Тя даде образец с данни на Центъра за надзор на болесттите в Съединени американски щати (CDC) от 28 октомври, съгласно които в интервала 1-22 октомври минимум 880 000 души в Австралия са се разболели от грип, 420 000 души са посетили доктор, 6900 души са били приети в болница и 360 души са умряли заради грипно заболяване или затруднения, свързани с него.
„ Съобщено беше и за първата гибел на дете. Смята се, че това е най-големият брой хоспитализации, докладвани по това време на сезона от 10 години насам. Честотата на хоспитализация е най-висока при възрастни на 65 и повече години и деца от 0 до 4 години. Тя е в сходство с равнищата, следени по същото време през предходни грипни сезони при по-възрастните, само че е релативно повишена за децата “, изясни вирусологът. Проф. Александрова посочи, че до момента доминира H3N2, до момента в който предходните сезони са циркулирали най-вече H3N2.
„ В момента е прекомерно рано да се каже какъв брой сериозен ще бъде идният сезон и задачата на тази информация не е хората да се плашат, а да са готови за него “, сподели проф. Александрова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР