Отпадането на филма Любен“ от селекцията на фестивала Златната роза,

...
Отпадането на филма Любен“ от селекцията на фестивала Златната роза,
Коментари Харесай

Творческият директор на „Златна роза“ Александър Донев пред Дарик за програмата на фестивала и за отпадането на филма „Любен”

Отпадането на кино лентата „ Любен “ от селекцията на фестивала „ Златната роза, който ще се организира от 19 до 26 септември, е административно решение. Това съобщи в изявление за Дарик Варна креативният шеф на фестивала доцент доктор Александър Донев.

Лентата, която споделя за непозволената обич сред две момчета в родопско село, бе извадена от програмата след тъжба на народен представител от „ Възраждане “ до Държавната организация за отбрана на детето. По думите на Донев, жена народен представител от „ Възражждане ” е подала жалбата, само че не пожела да уточни тъкмо коя е тя.

Доц. Донев е безапелационен, че сходни дейности са откровена провокация.

„ Опит за втълпяване на боязън, за подготовка на една постепенна вълна на цензура, която се прояви и в признатия закон за несъществуваща агитация в учебните заведения. Всичко това са дребни стъпки за последователно фашизиране на дребна партия, която се пробва да бъде фактор в българското общество. ”

Запитан за художествените качества на кино лентата, Александър Донев отговори:

„ Това в действителност е филм, който харесахме. Филмът няма нищо с глупавите нападки. Всичко това са клевети, които би трябвало да накарат българските създатели да се опасяват и да не протягат ръка към тематики, които са значими за актуалните полемики в българските общество, изкуство и просвета. ”

„ Любен “ е българо-испанска копродукция и е първият български филм с ЛГБТ тема. Подкрепен е от кино фондове и обществени институции на Испания. Във кино лентата са спазени всички европейски правила. Към момента на снимане артистът Божидар Асенов е билнавършил16 години и е участвалв фотосите със знанието и позволението на своите родители, описа Александър Донев, който е част от селекционната комисия, позволила кино лентата преди жалбата от „ Възраждане ”. Той е безапелационен, че 16 години не е скандално дребна възраст. Доц. Донев се базира на европейското схващане за възрастова граница, след която половите контакти са възможни.

Той разяснява и реакцията на режисьора Теодор Ушев, публикувана в обществените мрежи, който осъди остро отпадането на кино лентата и се зарече, че „ кракът му няма да стъпи във Варна ”.

Ушев назова Варна „ градът на нацитата ” и я съпостави с „ либерален Бургас ”, където филмът към този момент беше прожектиран.

„ Напротив, Ушев би трябвало да пристигна във Варна! ”, сподели Александър Донев в ефира на Дарик и добави:

„ Ако се ангажира една задоволително огромна представителна група от публични, професионални и креативен организации, която да упорства пред Министерство на културата за проявлението на „ Любен “ във Варна и го защитят с наличието си, филмът може може да откри място на „ Златна роза “. ”

42-рото издание на фестивала на българския игрален филм „ Златна роза “ ще се организира във Варна от 19 до 26 септември. Конкурсната стратегия тази година включва 16 пълнометражни кино лентата. Почти половината са показани на влиятелни интернационалните фестивали. За първи път пред българска аудитория ще бъдат прожектирани 5 ленти.

За втора поредна година в конкурсната стратегия на фестивала има сериали. В идното издание са включени 5 нови български сериала, 3 от които към момента не са показвани.

" След като българското кино произвеждане беше редуцирано, в резултат на някои организационни проблеми, сега то е във напредък. От следващата година българските режисьори ще се борят, с цел да бъдат включени филмите им в селекцията на фестивала ", сподели още доцент Донев.

Цялата стратегия на фестивала можете да видите

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР