Отпадането на епидемичната обстановка в края на месеца крие рискове.

...
Отпадането на епидемичната обстановка в края на месеца крие рискове.
Коментари Харесай

Кунчев: Отпадането на епидемичната обстановка в края на месеца крие рискове

Отпадането на епидемиологичната конюнктура в края на месеца крие опасности. Това разгласи държавният основен здравен контрольор. Според доцент Ангел Кунчев изключителната конюнктура би трябвало да се удължи доникъде на май.

Покачващата се заболеваемост в западно-европейските страни не трябва да се подценява. Затова едно от неговите оферти е изключителната епидемиологична конюнктура у нас да бъде удължена до 15 май. Сред предложенията му е и премахването на зеления документ за влизане в страната за свободно придвижване на хората и по-добър туристически сезон.

„ Предложението на специалистите и по-скоро моето персонално беше тя да бъде удължена до 15 май с оглед не толкоз на някаква тежка обстановка. Напротив - към този момент наклонността за спад, популярност Богу, продължава, а по-скоро предвид на някои данни от няколко западно-европейски страни, където спадът спря и даже стартира по-съществено повишаване на броя на случаите”, съобщи Кунчев, съобщи glasnews.bg.

Според проф. Радка Аргирова отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура би довело до премахването на безплатните проби за COVID-19, което пък би се отразило върху отчитането на заболелите.

„ Когато се вдигне епидемиологичната конюнктура се получават редица рестрикции, които до момента не бяха налице. Например – ще се закупуват проби на доста по-висока цена. Освен това, редица хора можеха да се изследват гратис, да вземем за пример от РЗИ идват хора с рекомендация за гратис проучване. Това към този момент се възнамерява да не става. Аз персонално съм доста срещу това”, разяснява тя пред "Нова ".

На конференция в Боровец здравни специалисти разискват имунизационното покритие у нас. Една от главните тематики е имунизацията на украинските бежанци. Според данни на здравните управляващи едвам 40% от тях са изпълнили напълно имунизационния си календар.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР