Отпадането на ДДС за хляба може да не намали цените,

...
Отпадането на ДДС за хляба може да не намали цените,
Коментари Харесай

Нинова: Отпадането на ДДС за хляба може да не намали цените, но ще ги задържи -

Отпадането на Данък добавена стойност за хляба може да не понижи цените, само че ще ги задържи такива, съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова пред публицисти в Народното събрание.

Така най-накрая, след седмици отричанe, Нинова призна, че препоръчаната от тях мярка може и да не се отрази на крайните консуматори. 

Левицата от дълго време заприказва за отпадането на Данък добавена стойност за хляба - мярка, която бе представена като антикризисна и в поддръжка на най-уязвимите. От " Демократична България " дефинираха тази концепция като неработеща, а от ГЕРБ-СДС - като проинфлационна и потвърдено неработеща. Бившите ръководещи припомниха, че когато понижиха ДДС за хотелиери и ресторантьори, крайната цена не се понижи. На същото мнение са и специалистите - съгласно тях тази мярка е в поддръжка на бизнеса, а не на потребителите. Въпреки това предлагането на Българска социалистическа партия влезе в окончателния антикризисен пакет на държавното управление. От " Демократична България ", критици на концепцията, обявиха, че е нужна доста нормативна работа с преправка на закони, с цел да може ставката за хляба да падне.

Нинова обаче съобщи, че отпадането на ставката ще докара до изсветляване на сивия бранш.

По думите й помощите могат да влязат в действие от първи юли, само че в случай че Народно събрание бързо одобри нужните промени в законите, в това число в Закона за Данък добавена стойност, и актуализацията. Междувременно тя е разпоредила по-строг надзор, с цел да няма далавера в цените.

" Правителството подкрепя с 2 милиарда лева българската промишленост и българските семейства. Трябва да подсигуряваме, че тези пари ще стигнат до своите получатели и да няма да има търговци спекуланти и медиатори, които да натрупат свръхпечалби на гърба на хората ", сподели вицепремиерът.

Нинова заяви още, че сега главен фокус са бензиностанциите. Причината е отстъпката от 25 стотинки на литър за зареждане на до 50 литра елементарен дизел или бензин. Според Нинова би трябвало да се следи дали отстъпката фактически се дава за най-евтиното гориво и дали се съблюдава таванът от 50 литра.

Корнелия Нинова поддържа концепцията на Кирил Петков за привикване на КСНС по тематиката Македония. Тя напомни, че подобен би трябвало да се привиква на всеки три месеца. Тя обаче разгласи, че левицата е срещу повдигането на ветото преди Скопие да извърши всички точки от Договора за добросъседство.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР