Отпадане на лимитите в болниците е завръщане към нормалността. Ще

...
Отпадане на лимитите в болниците е завръщане към нормалността. Ще
Коментари Харесай

Д-р Иван Маджаров, БЛС: Има предпоставки да се притесняваме от нова COVID вълна

" Отпадане на лимитите в лечебните заведения е завръщане към нормалността. Ще се отстрани неприятната обстановка, при която в края на месеца пациенти се връщат за началото на идващия, с цел да бъдат лекувани планово. Лимитите бяха въведени като недодялан способ, елементарен за обезпечаване на макрорамката на бюджета ". Това сподели пред доктор Иван Маджаров, ръководител на БЛС.

Служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров предлага промени в модела на здравната система. Според него би трябвало да отпаднат рестриктивните мерки, които НЗОК постанова на лечебните заведения, а лекуването на разнообразни болести да бъде заплащано по-справедливо.

По думите на доктор Маджаров, с цел да изчезне доплащането от страна на пациента, би трябвало страната да осъзнае, че опазване на здравето на европейско равнище не може да се прави с Брутният вътрешен продукт, отделян за опазване на здравето, под 8%.

Председателят на БЛС разяснява, че има предпоставки да се тормозим от нова Covid вълна поради делта разновидността на вируса.

" Ваксините ще ни предпазят от това да бъдем със затворена стопанска система за несъмнено време ", сподели той.

Според него градският превоз е последното място, за което би трябвало да отпадне условието за носене на маски.

Той предизвести, че ситуацията във връзка с кадровия капацитет е обезпокоително: " Трябва да се обмислят тласъци и за лекарския, и за сестринския личен състав, също и районни тласъци. Трябва да създадем по този начин, че в идващите години с ускорени темпове да осигурим млада и свежа кръв във вените на българското опазване на здравето. Иначе, злополуката ще настъпи след 3-4 години, а сестрите ще се изчерпят до 5 години, в случай че не се направи нещо ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР