Отпадане на единната минимална работна залата и периодично предоговаряне по

...
Отпадане на единната минимална работна залата и периодично предоговаряне по
Коментари Харесай

Експерти предлагат минималната заплата да се формира по региони

Отпадане на единната минимална работна залата и от време на време предоговаряне по стопански критерии. За това приканиха от АИКБ.

" Това не е оригиналност, такава е международната процедура. Много страни в Европа действат тъкмо по този метод. Там междинната работна заплата е със 66% по-висока от страните, с единна минимална заплата ", изясни Васил Велев в ефира на Нова.

Икономистът Георги Ганев предложи географски критерии също да взе участие при изчисляването на минималното заплащане.

" Има големи разлики сред районите в страната. Една сума в София може да е незадоволителна за естествен живот, само че приемлива за региони като Видин да вземем за пример ", добави той.

Експертите оферират подобен метод и за минималната пенсия.

" Пенсиите да се дефинират от осигурителния принос на обособените лица. Ако той се окаже доста дребен за естествен живот, тогава на помощ ще пристигна общественото подкрепяне. В момента пенсионната система е деформирана. Повечето пенсионери получават една и съща пенсия, а имат друг принос ", разяснява Велев.

Икономистът Георги Ганев изрази мнение, че при тази система на българските пенсионери в никакъв случай няма да може да бъде препоръчан достен живот. " Напълно е допустима смяна в пенсионната система, стига да има политическа воля за това ", сподели още той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР