Отпадане на COVID-19 от заболяванията, спрямо които се прилагазадължителна изолация

...
Отпадане на COVID-19 от заболяванията, спрямо които се прилагазадължителна изолация
Коментари Харесай

Правителството слага край на задължителната карантина при COVID-19

Отпадане на COVID-19 от болесттите, по отношение на които се прилагазадължителна изолираност и карантина. Това планува признатият на първо четене от парламентарната комисия по опазване на здравето Законопроект за изменение в Закона за здравето. Вносител е Министерският съвет, съобщи Дарик.

В законопроекта се планува да остане като опция министърът на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор със заповед да разпореди наложителна изолираност на лица, заболели от и заразоносители на заразни заболявания, както и наложителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на осъществена оценка на съществуващия епидемиологичен риск от разпространяването на съответната заразна болест. Това изясни министърът на опазването на здравето Христо Хинков.

Законопроектът еподкрепен от Националната здравноосигурителна каса, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на експертите по здравни грижи и от Българската асоциация на зъботехниците.На съвещанието на здравната комисия нямаше представител на Българския лекарски съюз, който да изрази мнение по законопроекта.

Андрей Чорбанов от ПГ на „ ИТН “ сподели, че Има Такъв Народ ще поддържа този текст, само че по негово мнениетой е безпределно просрочен, защото по думите му „ най-много страдат учебни заведения от тези текстове “. „ Смятам, че актът е просрочен и може би трябваше предпочитано да влезе малко по-рано в стратегиите, без значение че имаше други неща за решение и че имаше избори “, съобщи той.

„ Ние смеследвали всичко това, което правеше целият свят “, репликира ръководителят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов, който е и някогашен здравен министър.

Георги Гьоков от ПГ на Българска социалистическа партия също означи, че поддържа законопроекта. Той, обаче, насочи въпрос към държавния здравен контрольор Ангел Кунчев дали това забавяне е основало някакви проблеми преди месеци, когато стартира връщането на карантината, защото в медиите се появи преди месец информация зазатворени учебни заведения. Кунчев отговори, че това не е основало основни усложнения, само че е нараснало % на скритата заболеваемост.

Законопроектът беше признат единомислещо със 17 гласа „ за “ на първо гласоподаване.

С приемането на нормативния акт ще отпадне условието определянето на наложителна изолираност на лица заболели от и заразоносители на COVID-19, както това в сегашния миг е регламентирано в член 61, алинея 1 от Закона за здравето. Не се чака използването на плана на Закон за изменение на Закона за здравето да докара до нуждата от спомагателни финансови и/или други средства за физическите и юридическите лица. С приемането на нормативния акт ще отпадне условието за наложителна изолираност на лица, заболели от и заразоносители на

Ще отпадне условието за установяване на наложителен период на изолираност и карантина на лицата, заболели от и заразоносители на COVID-19, както и на контактните лица.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР