Отпада забраната адвокат да бъде управител в търговско дружество, както

...
Отпада забраната адвокат да бъде управител в търговско дружество, както
Коментари Харесай

На първо четене: Отпада забраната адвокат да бъде управител на фирма

Отпада възбраната юрист да бъде шеф в комерсиално сдружение, както и изпълнителен шеф на акционерно сдружение, одобри на първо четене Народното събрание. Създава се правна опция за практикуване на адвокатска активност посредством еднолично адвокатско сдружение.
Депутатите утвърдиха единомислещо с 86 гласа " за " импортираните от Иглика Иванова-Събева и депутати от ГЕРБ промени в Закона за адвокатурата.
 Адвокат Петьо Славов: Масово се одобряват законопроекти без координиране Адвокат Петьо Славов: Масово се одобряват законопроекти без координиране
По тематиката " правораздаване " Actualno.com беседваме с юрист Петьо Славов. Г-н Славов е юрист в Софийската адвокатска гилдия. Специализ...
С промените се дава правото на всеки юрист да избере дали да упражнява адвокатска специалност като физическо лице и да полза приходите си по реда на Закона за налозите върху приходите на физически лица /ЗДДФЛ/ или да упражнява специалността си посредством еднолично адвокатско сдружение, като по този метод ще може да се възползва от данъчния режим за облагане на приходите от адвокатска активност по Закона за корпоративното подоходно облагане /ЗКПО/.
При облагане на приходите по ЗКПО всички действително осъществени разноски за активността на юриста могат да бъдат приспаднати от приходите от активността, без съществуващото ограничаване за нормативно-признатите разноски по ЗДДФЛ, показват вносителите.
Те означават още, че отпадането на възбраната юрист да бъде шеф в комерсиално сдружение е подбудена от развиването на публичните връзки и цели уеднаквяване със съществуващата уредба в огромна част от страните от Европейския съюз.
По време на полемиката от Българска социалистическа партия и " Обединени патриоти " показаха поддръжка за законопроекта. Изказалите се юристи, в това число и от вносителите, заявиха спор на ползи.
 Национален митинг на юристите - поради калпави закони и поради Данаил Кирилов Национален митинг на юристите - поради калпави закони и поради Данаил Кирилов
Национален митинг за правова страна ще се организира на 16 април в цялата страна, съобщи БГНЕС. В Деня на юриста и Конституцията адвок...
Филип Попов от левицата уточни, че този законопроект е дълго чакан от адвокатската гилдия и ПГ на " Българска социалистическа партия за България " ще го поддържа. Той означи, че измененията дават опция на юристите да влязат в ръководството на търговски сдружения, което до момента е било неразрешено. По думите му, е редно тази възбрана да отпадне.
Христиан Митев ( " Обединени патриоти " ) уточни, че във времена на пандемия и на икономическа рецесия този законопроект ще подкрепи юристите със основаването на опция те да изберат по какъв начин да бъдат облагани.
Според него това няма да докара до ощетяване на фиска, а даже до спомагателни приходи и по-голяма бистрота. Този закон може да се прегледа и като крачка в посока на една по-мащабна промяна в адвокатурата, разяснява Митев, представен от Дарик. Според него в идващия мандат би следвало да се мисли и за приемане на нов закон за адвокатурата.
Срокът за оферти сред първо и второ четене на законопроекта беше понижен на три дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР