Отпада участието на Изпълнителна агенция Медицински надзор“ в процедурата по

...
Отпада участието на Изпълнителна агенция Медицински надзор“ в процедурата по
Коментари Харесай

Промени в режима за разрешение на лечебна дейност на болниците заложени в ЗЛЗ

Отпада присъединяване на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ в процедурата по издаване на позволение за лечебна активност от лечебните заведения, центровете за психологично здраве, центровете за кожно-венерически болести, комплексните онкологични центрове, домовете за медико-социални грижи, диализните центрове и тъканните банки.

Това ще се случи, в случай че бъдат признати предложенията за промени в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ), оповестени на уеб страницата на Министерството на здравеопазването за публично разискване.

Към момента на процедура три институции са ангажирани в процеса по издаване на тези позволения – Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Министерството на здравеопазването (МЗ) и Изпълнителната организация „ Медицински контрол “ (ИАМН), като работата на РЗИ и ИАМН се дублира изцяло, с изключение на в случаите, когато съответното лечебно заведение ще прави действия, свързани с трансплантация.

По тази причина от Здравното ведомство оферират ИАМН да не взе участие в процеса по издаване на позволения за лечебна активност, защото в противоположен случай има повтаряне на административни дейности и закъснение при реализиране на административната процедура.

С препоръчаните нормативни промени се регламентира срокът, в които министърът на опазването на здравето или упълномощено от него длъжностно лице уведомява документално заявителя да показа съответните документи и информация, както и се уточни периода, в който министърът на опазването на здравето издава позволение за реализиране на лечебна активност. По отношение на тъканните банки се планува те да реализират активност след приемане на позволение от шефа на.

Променя се и регистрационният режим на лечебните заведения за извънболнична помощ и приютите, като и тук предлагането е ИАМН да не взе участие в процеса, а аргументите са идентични: повтаряне на функционалности с РЗИ.

Регламентира се и редът за регистрация и надзор на активността при регистриране на втори и идващ адрес на активност, като се предлага регистрацията на лечебните заведения за извънболнична помощ и приютите да се прави от РЗИ по първична регистрация, която изпраща по длъжностен път документите на заявителя на РЗИ, на чиято територия се разкрива вторият или идващ адрес на лечебното заведение.

Целта е да бъде регламентиран омекотен административен режим, без повтаряне на административни функционалности, както при издаването на позволение за лечебна активност, по този начин и при регистрацията в извънболничната помощ, излиза наяве от претекстовете към предложенията.

С всички препоръчани промени в ЗЛЗ можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР