Отпада ограничението за тържества до 15 души. Заповедта, която ги

...
Отпада ограничението за тържества до 15 души. Заповедта, която ги
Коментари Харесай

НОЩ: Отпада ограничението да празнуваме до 15 души

" Отпада ограничаването за тържества до 15 души. Заповедта, която ги ограничаваше, е анулирана от през вчерашния ден ". Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов по време на постоянния брифинг за настоящата епидемиологична конюнктура и въведените противоепидемични ограничения в страната, представен от " 24 часа ".

Ясен белег е, че излизаме от третата вълна, това е голямо достижение при ниския показател на суровост на ограниченията у нас, сподели министърът в оставка.

България беше извадена от института Робърт Кох от високорисковите зони и към този момент сме единствено рискова зона, добави той. От през вчерашния ден - 5 май, има над 32 хиляди имунизирани за един ден. Скоро ще стигнем 1 млн. имунизирани българи. България към този момент е на 20-о място в Европейски Съюз по заболеваемост от ковид и на второ по смъртност, сподели Костадин Ангелов.

" Данните за брой проби и болни са действителни и не са изкривени. Вече познаваме ясно белезите на коронавирус инфекцията ", сподели здравният министър.

По думите му е значимо имунизационният развой да продължи със същата мощ.

Предпочитаната ваксина у нас е на Пфайзер , сочат данните. В момента има задоволително ваксини, а в последната седмица на май идва огромна доставка от още към 400 000 дози. Въпрос на организация е от страна на РЗИ, БЛС, персоналните лекари процесът по имунизация да продължи с тези темпове . Има опция зелените коридори да продължат да работят и след 9 май. Решение за това ще се вземе на съвещание на имунизационния щаб в понеделник.

Следващият министър председател ще взема решение какво да се случи с щаба, сподели Ангелов.

България е безрискова зона за туристите. Затова сме написали правила по какъв начин се влиза у нас, уточни Ангелов и добави, че чакаме скоро правилник за цифрови документи.

По думите на проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни болести няма генетичен тип на вируса, на който имунизациите да не работят. Ваксините работят на бразилския, индийския и южноафриканския вариант, само че по-слабо . От последните три типа на вируса няма засечени у нас, само че те към този момент са импортирани в прилежащи на България страни.

Първи резултати от изпитванията на ваксини при деца над 12 години се чакат през юни . Ако резултатите са позитивни, то още в средата на идващия месец може да стартира и имунизацията на тази възрастова група, изясни шефът на организацията по медикаментите Богдан Кирилов. Тя би била с имунизацията на " Пфайзер ". Компанията стартира първа да изследва преперата си върху тази възрастова група .

Проучвания текат и върху препрата на " Модерна ". Ако от там подадат документи за оценка към ЕМА през идващите седмици, тя може да получи позволение за приложение при децата над 12 години през юли, добави Кирилов.

Ангелов регистрира, че към този момент са издадени 96 000 електронни предписания. Ако желаеме пълноценно пациентско досие, то би трябвало да се цялостни с информация. Част от нея са медикаментите и направленията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР