Отпада изискването за легализация и заверка с апостил на дипломите

...
Отпада изискването за легализация и заверка с апостил на дипломите
Коментари Харесай

Дипломите за висше образование от САЩ и Канада вече няма да се заверяват с апостил

Отпада условието за заверка и легализация с апостил на дипломите на студентите, приключили в Съединени американски щати, Канада, Израел, Австралия, Нова Зеландия и още редица други страни - страни по така наречен Лисабонска спогодба. Към момента това облекчение беше в действие само за приключилите висше обучение в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

Промяната е допустима, откакто държавното управление одобри промени в Наредбата за държавните условия за признание на добито висше обучение и приключени интервали на образование в задгранични висши учебни заведения.

Изискването за заверка или полагане на апостил върху документите, издадени от просветителни институции в страни членки на Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство беше отстранено през 2016 година Правителствената осведомителна работа показва, че смяната тогава е била приветствана в обществото, само че всички останали страни, утвърдили Лисабонската спогодба, са били в неравностойно състояние.

Тези страни имат дейно настояща мрежа от Национални осведомителни центрове за академично признание и подвижност ENIC-NARIC и поддържат обществено налични публични бази данни или регистри за националните системи и институции за висше обучение, в които елементарно може да се ревизира легитимността на дипломите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР