Отпада изискването в съставите на ТЕЛК комисиите да има специалист

...
Отпада изискването в съставите на ТЕЛК комисиите да има специалист
Коментари Харесай

Официално: В ТЕЛК комисиите няма да има специалист по заболяването на явяващия се

Отпада условието в съставите на ТЕЛК комисиите да има експерт по болестта на явяващия се. Това излиза наяве от оповестените решения на Министерските съвет (МС) през днешния ден (16 октомври).
Правителството одобри изменение и допълнение на Правилника за устройство и организация на работата на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи. Промените бяха препоръчани по-рано от здравния министър Кирил Ананиев и утвърдени от Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).
След срещата на НСТС вицепремиерът Марияна Николова съобщи, че препоръчаните от здравното министерство промени в организацията на работата на органите на здравната експертиза са " срещнали кардиналната поддръжка на обществените сътрудници. " От АИКБ и КТ " Подкрепа " тогава се въздържаха от поддръжка на измененията.
Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " изрази несъгласието си, че отпада задължението в съставите на ТЕЛК да има медицински експерт по съответното заболяване на лицето с увреждане, като това щяло да докара до даването на нереалистични оценки.
Според решението на Министерски съвет от през днешния ден аргументите за препоръчаната смяна в правилника са свързани с " на практика проблеми в неговото използване и някои несъответствия с други нормативни актове ", измежду които са точно условието в съвещанията на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да взе участие доктор с добита компетентност по профила на заболяването; неналичието на прецизен правилник за основаване на ТЕЛК и за смяна в състава на ТЕЛК. Също по този начин усложнения в метода на установяване на броя и профила на профилираните сформира на НЕЛК; условието в районните картотеки на медицинските експертизи (РКМЕ) да работят единствено лекари с приета здравна компетентност или с не по-малко от 5 години стаж по медицина; липса на мостри за някои съществени документи; неефикасен механизъм в процедурата на обжалване на експертните решения на ТЕЛК, обвързван с връщането им от Националната експертна лекарска комисия за ново разглеждане; неспособност документите за явяване пред ТЕЛК да се подават от упълномощени лица и други.
Всички тези проблеми се преодоляват с промените и допълненията в Правилника. Създават се процедури, които оптимално улесняват хората с увреждания и органите на здравната експертиза, твърди държавното управление. Осигурява се осведомителна база данни, която ще се употребява от всички заинтригувани страни, гласи решението на Министерски съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР