Отпада изискването в състава на ТЕЛК комисиите да има тесен

...
Отпада изискването в състава на ТЕЛК комисиите да има тесен
Коментари Харесай

Промени в правилника за ТЕЛК: Без тесни специалисти в комисиите

Отпада условието в състава на ТЕЛК комисиите да има стеснен експерт по болестта на явяващия се. Това излиза наяве от решение на Министерския съвет, с което се променя Правилникът за устройство и организация на работата на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи.

Преди към месец съвета за тристранно съдействие даде кардиналната си поддръжка за измененията, като единствено от АИКБ и КТ " Подкрепа " се въздържаха. Тогава Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " изрази несъгласието си, че отпада задължението в съставите на ТЕЛК да има медицински експерт по съответното заболяване на лицето с увреждане, тъй като това щяло да докара до даването на нереалистични оценки.

В решението от през днешния ден на кабинета е записано, че аргументите за препоръчаната смяна в правилника са свързани с на практика проблеми в неговото използване и някои несъответствия с други нормативни актове.

Практическите проблеми в използването на правилника се отнасят до организационни и кадрови въпроси в органите на здравната експертиза и районните картотеки на медицинските експертизи. Такива проблеми са: условието в съвещанията на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) да взе участие доктор с добита компетентност по профила на заболяването; неналичието на прецизен правилник за основаване на ТЕЛК и за смяна в състава на ТЕЛК. Също по този начин усложнения в метода на установяване на броя и профила на профилираните сформира на НЕЛК; условието в районните картотеки на медицинските експертизи (РКМЕ) да работят единствено лекари с приета здравна компетентност или с не по-малко от 5 години стаж по медицина; липса на мостри за някои съществени документи; неефикасен механизъм в процедурата на обжалване на експертните решения на ТЕЛК, обвързван с връщането им от Националната експертна лекарска комисия за ново разглеждане; неспособност документите за явяване пред ТЕЛК да се подават от упълномощени лица и други, оповестяват от държавната осведомителна работа.

Според решението с измененията се основават процедури, които оптимално улесняват хората с увреждания и органите на здравната експертиза и се обезпечава осведомителна база данни, която ще се употребява от всички заинтригувани страни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР