Отпада изискването в комисиите да работят лекари по всички видове

...
Отпада изискването в комисиите да работят лекари по всички видове
Коментари Харесай

Предстои промяна, засягаща ТЕЛК решенията

Отпада условието в комисиите да работят лекари по всички типове специалности

Предстои значима обществена смяна, която визира ТЕЛК решенията. Правителството постанови да отпадне условието в комисиите да работят лекари по всички типове специалности.

Заради болесттите си Красимира е със 75% понижена продуктивност. Една от диагнозите й е астма,което постанова наложителното наличие на белодробен експерт при явяване пред ТЕЛК комисия.



„ В деня, в който съм на ТЕЛК, в случай че там не е белодробната лекарка, ме викат още един път. Така очаквам няколко дни. Случвало ми се е и седмица да очаквам ”, споделя Красимира Кръстева.

Проблемът идва от дефицита на експерти в цялата страна, а Монтана не прави изключение. „ Аз нямам доверие някой да пристигна да работи в ТЕЛК-овете, тъй като работата е доста, а заплащането е доста малко ”, разяснява доктор Никола Петров.

За кадровия недостиг в системата на здравната експертиза признават и  здравните управляващи. „ Лекарите експерти в България са извънредно малцина и на практика няма по какъв начин да бъдат обезпечени в ТЕЛК съставите ”, показва доктор Цветолюба Генкова от дирекция " Медицински действия " в Министерството на здравеопазването.

Затова от следващата година ТЕЛК комисиите ще могат да работят и без експерти по съответното заболяване. „ С опция за заменяемост, тъй че да създадем по-голяма еластичност ”, споделя още тя.

Лекари от ТЕЛК обаче предизвестяват, че измененията ще доведат до нови проблеми. „ Трудности в обективизиране на оценката, защото ги няма тези експерти и това ще затрудни ли повече работата на ТЕЛК-овете. Колкото по-тесни са експертите, толкоз по-обективна ще е оценката ”, сподели Никола Петров.

От необективна оценка се тормози и Красимира. Жената се тревожи, че процентът й неработоспособност може да бъде понижен. „ Комисията не считам, че ще може да реши действително ”, сподели тя.

От здравното министерство твърдят, че неналичието на тесни експерти няма да е в минус на пациентите. „ Няма по какъв начин това да докара ощетяване. На процедура, това, което би трябвало да решат ТЕЛК съставите е въз основа на една цялостна и задоволително подробна здравна документи ”, безапелационна е Цветолюба Генкова.

Промяната ще стане факт от януари следващата година, а упованията са времето за придобиване на експертно решение.

 

Нова тв

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР