Отпада идеята общинските и държавните училища сами да купуват тестове,

...
Отпада идеята общинските и държавните училища сами да купуват тестове,
Коментари Харесай

Отпада идеята общинските и държавните училища сами да купуват тестове за COVID-19 за по-големите ученици

Отпада концепцията общинските и държавните учебни заведения сами да купуват проби, с цел да се върнат в клас и по-големите възпитаници. Това сподели през днешния ден служебният министър на образованието Николай Денков във фейсбук рубриката на Министерския съвет " Властта приказва! Открито ".

В момента проби в складовете няма, сподели министърът. След като се появят, в границите на 24 часа ще бъдат разпределени в учебните заведения. Обмисля се и различен тип проби за гимназистите.

Министър Денков призна, че концепцията общинските и държавните учебни заведения да заплащат тестванията не е била добра. Тя изтекла прекомерно рано в общественото пространство, не била разисквана и породила разнопосочни менения. След негативите било, че при централизираните търгове тестванията излизали доста по-евтино, в сравнение с в случай че ги купи учебното заведение.

" Второто - ще се появи един веществен ценз, прикрит, поради това, че в някои учебни заведения ще могат да обезпечат родителите, в други - не. И трето, не по-малко значимо, нашите обществени сътрудници синдикатите, шефовете, също възразиха против подобен нееднакъв метод към учебните заведения. Така че тази концепция отпадна, сега въобще не се разисква ", съобщи Николай Денков.

Очаква се обаче заповедта за частните учебни заведения - те ще могат да закупуват проби за огромните възпитаници. В момента проби в склада по публичните поръчки няма, сподели още министър Денков. Досега са пристигнали 851 000 теста от общо към 3 млн.

" Проблемът е, че в България сега няма задоволително проби от този вид, който родителите избират. Като дойдат тестванията в границите на 24 часа те са разпределени по учебните заведения, има проби за 1-4 клас до края на идната седмица, средства има до Коледната почивка за 1-4 клас, казусът е по кое време ще получим проби за по-големите деца ", сподели Денков.

Проблемът не е в средствата, а в неналичието на тъкмо такива щадящи проби на пазара, сподели министърът. Дори се разисква концепцията за различен вид проби за учениците в гимназиалния стадий.

" Да се вземе проба от носа, само че самите възпитаници си вземат и то от началото, без да се бърка във вътрешността в ноздрата, и това е тест, който може да се прави независимо, в клас, тъй че търсим вид да върнем и огромните ", добави Денков.

За страдание, в България родителите са настроени селективно към тестванията, сподели още министърът. На въпроса за какво се прави тестването, откакто децата с позитивни проби са доста малко, Денков отговори, че повода за това е изолацията, в която те бяха през последните седмици. На многочислените въпроси министърът още веднъж отговори, че учениците ще се върнат напълно в учебно заведение, когато заболеваемостта падне под 250 болни на 100 000 души. Това към този момент се е случило в Кърджали.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР