OTP Bank, най-големият кредитор в Унгария, е на път да

...
OTP Bank, най-големият кредитор в Унгария, е на път да
Коментари Харесай

След като UniCredit се сдоби с нова банка в Румъния, сега собственикът на ДСК е на път да продаде финансова институция

OTP Bank, най-големият заемодател в Унгария, е на път да продаде подразделението си в Румъния (OTP Bank Romania) на Banca Transilvania през първото тримесечие на годината, оповестява.

Тази договорка ще означи четвъртото огромно придобиване на Banca Transilvania за по-малко от десетилетие, след придобиването на Volksbank Romania, Bancpost и Idea Bank. Условията по продажбата са контрактувани и се чака договорката да бъде публично оповестена скоро след утвърждението й от бордовете на съответните банки.

Брокерската компания Concorde, основана в Будапеща, оцени договорката на 350 милиона евро.

Този ход значи нападателната тактика за разширение на Banca Transilvania и нейния ангажимент да разшири позицията си в румънския банков бранш.

Сделката е следващата в посока консолидация на румънския банков пазар след като Alpha Bank, един от видните играчи в румънския банков бранш, беше добита от UniCredit. Очаква се този ход да има доста влияние върху динамичността на пазара, както и евентуално да промени конкурентната среда.
 Над 100 европейски банки ще бъдат подложени на стрес тест от ЕЦБ
Над 100 европейски банки ще бъдат подложени на стрес тест от ЕЦБ

До средата на 2024 година:

По последни данни най-големите банки в Румъния по активи и пазарно наличие са:

Banca Transilvania: Често водеща във връзка с активи и пазарен дял, Banca Transilvania се утвърди като главен състезател в румънския банков бранш. Нейнаата тактика за придобиване и поредният напредък способстваха доста за водещата й позиция.

Banca Comercialа Romаnа: Като член на Erste Group, BCR е една от най-големите финансови групи в Румъния. Традиционно има мощна позиция във връзка с активи, потребителска база и наличие в цялата страна.

BRD: Като част от Sociеtе Gеnеrale Group, BRD е една от най-големите европейски групи за финансови услуги. Има доста наличие в Румъния, като предлага необятна гама от банкови услуги.
 Италианската UniCredit към този момент не в листата на световните редовно значими банки
Италианската UniCredit към този момент не в листата на световните редовно значими банки

В него обаче е добавена китайска банка

UniCredit Bank: Със своите стратегически придобивания и мощна европейска поддръжка, UniCredit Bank има доста наличие в Румъния. Скорошното придобиване на Alpha Bank се чака в допълнение да затвърди позицията й на пазара.

Raiffeisen Bank: Финансовата институция, част от австрийската група Raiffeisen, обслужва както клиенти на дребно, по този начин и корпоративни клиенти и има доста наличие в страната.

ING Bank: Финансовата институция е известна със своя новаторски метод и мощен фокус върху цифровите банкови услуги. Тя има забележителна потребителска база в Румъния и е известна със своето обслужване на клиенти и комфортни за потребителя платформи.

Тези банки съставляват композиция от локални институции и дъщерни сдружения на интернационалните банкови групи, отразяващи разнообразния и конкурентен темперамент на румънския банков бранш. Класирането може да варира според от употребяваните характерни индикатори (като активи, заеми, депозити или капитал), а пейзажът продължава да се развива с настоящите придобивания и развиването на пазара.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР