Отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен и няма да

...
Отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен и няма да
Коментари Харесай

София няма да остане на тъмно и студено, обеща Фандъкова

Отоплителният сезон за софиянци ще бъде обезпечен и няма да има дефицит на газ. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в студиото на.

" Всички се съобразяваме с цените и опциите. Притесняваме се по тази причина, което следва тази зима. Следим деликатно разноските на общинските здания, учебни заведения, театри, галерии, само че най-важното е отоплението на хората и това ще има ли газ през този отоплителен сезон”, сподели тя.

" Вчера имах среща с министъра на енергетиката, който ме увери, че отоплителният сезон за софиянци ще бъде обезпечен и няма да има дефицит на количества газ”, уточни Фандъкова.

По думите й " Топлофикация София” дава отопление на към 1 млн. души и тази услуга няма опция. " Затова е значимо, че заканите, които чухме в последните дни на предходния ръководител на КЕВР, че София ще остане без газ от 1 септември, към този момент не стоят на дневен ред”, разяснява столичният кмет.

Йорданка Фандъкова разяснява и задълженията на " Топлофикация София”.

" Всички сме обезпокоени след последното решение на КЕВР от тази седмица за цена на газа от близо 300 лева за мегаватчас. И за жителите, и за бизнеса това са непостижими цени. " Топлофикация София” купува газа на същата цена. В същото време цената, на която продава топлинната сила, е със заложена цена на газ от КЕВР 122 лева Това са близо 180 лева разлика за всеки мегават час и е непрестанно трупане на нови задължения”, уточни тя и посочи, че упованията са единствено за август от тези разлики " Топлофикация София” да натрупа нови 52 млн. отговорности.

" Това са неизплатени сметки към " Булгаргаз”. Необходимо да се търси общо решение”, добави кметът на София.

Фандъкова беше безапелационна, че клиентите не могат да се натоварват с ново повишаване на цените на топлинната сила, само че в това време е ясно, че загубите за " Топлофикация София” ще не престават да се натрупат. " Затова ще продължим диалозите за това да търсим дружно решението за цялата система, тъй като сдруженията в енергетиката са като скачени съдове”, уточни тя.

Запитана в случай че въпреки всичко се стигне до повишаване на парното и топлата вода в София, с какъв брой би могло да е то, столичният кмет отговори: " Мисля, че няма такава заплаха. Това не е допустимо. Решението е на КЕВР. Не сме водили диалози, само че цената е избрана от предходния състав от 1 юли и тя ще бъде годна за началото на отоплителния сезон”.

Относно това дали ще има икономисване на сила при публичните здания Йорданка Фандъкова съобщи, че в постройките на общинската администрация сигурно отоплението ще понижи.

" Надявам се за учебните заведения, детските градини и лечебните заведения да нямаме проблем. Много е значимо образователната година да стартира и да продължи в естествен темп след годините на пандемия. Разглеждаме административни здания и улично осветяване ", сподели още тя.

На въпрос дали е допустимо да се вкара режим на тока в София пък отговори: " Ако няма проблем с отоплението с " Топлофикация София”, тогава се надявам това да не се налага”.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР