Отоплителен сезон 2018/2019 е по-дълъг и по-студен в сравнение с

...
Отоплителен сезон 2018/2019 е по-дълъг и по-студен в сравнение с
Коментари Харесай

Средно с 200 лева отгоре ни е струвало топлото през миналата зима

Отоплителен сезон 2018/2019 е по-дълъг и по-студен спрямо предходния – 174 дни с отопление със приблизително дневни температури 4,40 градуса, регистрират от топлинния счетоводител " Техем ". За съпоставяне предходната година софиянци са употребявали отопление 168 дни със приблизително дневни температури 5,49 градуса. Средната температура за януари 2019 година е минус 0.8 градус, до момента в който в януари 2018 година е била 1,4, написа Inews.

В резултат 59,9% от клиентите на " Техем " в София са получили изравнителни сметки със суми за доплащане към " Топлофикация София ", до момента в който останалите 40,1% ще възвръщат средства от топлофикационното сдружение. За съпоставяне предходната година това съответствие е било 53% към 47% в интерес на тези, които са възстановявали суми.

" За първи път отчитаме такава огромна разлика сред клиентите, които имат да доплащат и тези, на които ще възвръщат суми от " Топлофикация София ", тъй като като цяло постройките са потребили повече сила от фактурираната им през сезона ", разгласи Милена Стоянова, шеф на " Техем ".

Близо 13% от клиентите на сдружението в София пък са получили изравнителни сметки със суми за възобновяване или доплащане до 10 лева " Това са 22 912 самостоятелни клиенти с изравнителна сметка, в която сумите за доплащане или възобновяване са до 10 лева Това значи, че през зимата фактурираната им сила за отопление и топла вода е била доста покрай действителното им ползване ", разяснява още Милена Стоянова.

Увеличението на цената с 16%, както и множеството потребена сила съпоставено с предходния сезон, водят до нарастване на сметките в другия вид жилища. Ако в предходната година отоплителният сезон за парцелите от 50 до 70 кв. м приблизително е коствал 522,22 лева, то тази година междинните стойности се усилват до 721,26 лева



 Средно с 200 лв. от горната страна ни е коствало топлото през предходната зима Техем

В резултат на отчетната акция данните на " Техем " сочат, че 1 588 клиенти в София или 0,87% не са обезпечили достъп за доклад на уреди и водомери. Тези клиенти сега са получили изравнителни сметки на оптималната мощ заради неосигурения достъп. Припомняме, че в Наредбата за топлоснабдяване са планувани наказания при неотчетени, остарели или изчезнали самостоятелни водомери, а точно длъжностен разход до 280 л./ден на човек (на месец това значи до 8 куб. м или годишно до 100 куб. м на човек). Неосигурилите достъп за доклад могат в 90-дневен период да заявят подобен. От топлинния счетоводител регистрират, че броят клиенти, които не обезпечават достъп до уредите си за годишен доклад продължава да понижава. От топлинния счетоводител прецизират, че наклонността се дължи и на уредите с отдалечен доклад, които клиентите избират да инсталират в домовете си.

Всички клиенти на " Техем " с самостоятелни разпределители в София ще получат корекции на изравнителните сметки. 

За 5000 здания, клиенти на топлинния счетоводител в София, към този момент са направени корекции на изравнителните сметки, които ще бъдат предадени на " Топлофикация София " и фактурирани със сметките за месец август към 15 септември 2019 година Причината за това е позволена неправилност при ръчно въвеждане на данни за среднодневните температури за 15 дни в месец декември 2018 година Допуснатата неправилност е установена от " Техем " след изпращане на първичните осведомителни фактури. Реално последици за клиентите няма да има, тъй като корекциите към този момент са направени в 30-дневния интервал за рекламации. Корекциите не засягат постройките с апартаментни топломери и тези, които са ползватели единствено на топла вода.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР