Отоплението на климатик към този момент и може би на

...
Отоплението на климатик към този момент и може би на
Коментари Харесай

Експерт: Ако решите да се отоплявате с климатик, да се предвидят поне 1000 лева на стая

Отоплението на климатик към този миг и може би на дърва е измежду по- евтините способи на отопление, само че Богомил Николов от асоциация " Активни консуматори " поучава да си помислим добре, преди да решим да сменим метода на отопление.

Ако решите да промените с климатик - би трябвало да се планува най-малко 1000 лв. на стая, което към този момент трансформира леко нещата. Все отново това е инвестиция и би трябвало да се гледа дълготрайно, добави той в " Тази заран " по bTV.

Николов пресметна какъв брой ще ни коства да отоплим 100 кв. м жилище на пелети, с парно, на газ и на ел. сила.

" 200 лв. са кубик дърва. То ще платим сметка от 300-320 лв. на месец. Пелетите са на цена от 800 лв/кг - това значи, че ще плащаме 600-650 лв.. Електрическата енергия е 23 ст. на kWh. Ако отопляваме целия размер от 100 кв.м., това са няколко стаи с няколко електроуреда, сметката отива на 800-850 лв. на месец. Ако обаче се постави климатик, сметката би трябвало да падне три пъти. "

" При централното отопление сметката ще е в порядъка на 250-300 лв.. За отопляването с газ имаме малко екстри - в сметката влиза и топлата вода. В момента е доста безценен природният газ. По сегашните цени сметката ще излезе към 600-650 лв. на месец ".

" Държавата има инструментариума да контролира цените и те да са търпими. Огромните облаги на държавни компании като АЕЦ " Козлодуй " отиват в бюджета. Именно тези средства могат да се преразпределят, тъй че да имаме съответна обществена търпимост за методите на отопление ", добавя Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР