Отоплението и охлаждането чрез геотермална енергия в България става все

...
Коментари Харесай

Земя, стопли ме!

Отоплението и охлаждането посредством геотермална сила в България става все по-популярно. Международен план планува 3.4 млн. евро вложения в нови системи за публичните здания. Различните типове термопомпи обезпечават богат избор и за семействата.
Когато преди 15-ина години в Столичната община се заприказва за това по какъв начин общинските и държавните здания могат да се отопляват, като употребяват ресурсите на минералните води, тематиката изглеждаше далечна и непозната, а опитът на Швеция и Финландия се смяташе за незадоволително меродавен и безценен за българските действителности. Днес концепцията за потреблението на геотермалната сила за отопление на административните и частните здания още веднъж набира скорост.

На пазара могат да се намерят разнообразни по мащаб, цена и благоприятни условия термопомпи или цели системи за отопление и изстудяване на дома, което кара от ден на ден хора да се насочат към тези разновидности. Разбира се, концепцията, изключително за частен дом, към момента наподобява повече като екзотика и единствено за запалянковци. Причината е в самата непопулярна концепция, към момента скъпата инвестиция за изследване, покупка и внедряване на самата инсталацията. В стопанската система геотермалната сила към този момент намира известно приложение в селското стопанство - да вземем за пример за отопление на оранжерии.
Благородна почва
Геотермална сила значи сила, съхранявана под формата на топлота под твърдата почвена повърхнина, в това число потребление на подпочвени и минерални води. За задачата има особено основани системи за отопление или за отопление и изстудяване в постройките, които употребяват този запас.

В България има регистрирани съвсем 136 топли минерални извора, което прави страната една от най-богатите по този индикатор в Европа. Най-общо инсталациите извличат топлинна сила от подземните води. За построяването им обаче са нужни геотермални изследвания, като при изчисляването на мощността и избора на помпа има съответни условия за водата и нейния дебит. В България водите са едва минерализирани и имат дребен дебит - 0.5 л/сек. - 478 л/сек. при температура от 20° С до 101.4° С. Тези индикатори са значими за работата на термопомпите от вида вода - вода.

Според ръководителя на геотермалната асоциация Ангел Семерджиев България може да е на едно от първите места в Европа по геотермален запас, само че в това време е на последно място по неговото оползотворяване. " Когато приказваме за геотермална сила, незабавно вършим асоциация с минералната вода. В момента България употребява единствено 16% от свободния водоизлив. Останалите 82% просто се изливат в канализации, в реки и така нататък ", разяснява той пред БНР.
Капитал - брой 14
" Приемете, че отоплявате стаята си с една печка 2 киловата - два реотана, включвате щепсела и от мрежата теглите 2 киловата - получавате 2 киловата отопление. Обаче, в случай че имате една геотермална система с термопомпа, вие всеки киловат електрическа сила я трансформирате в 5 киловата отопление/охлаждане. Вижте каква е разликата (), по тази причина през днешния ден хората всеобщо минават на отопление у дома с термопомпи, само че това са въздушни термопомпи. А друго е, когато отидеш в земята, където температурата от метър надолу се поддържа на 13 градуса и на всеки до 100 м към този момент вървят 3-4 градуса нагоре. Термопомпата е бъдещото оборудване на всеки дом - както са пералнята, хладилникът и така нататък ", сподели още той.

Засега обаче геотермалната сила, получавана от водите, се употребява основно за водоснабдяване и водолечение в лечебни заведения, хотели, санаториуми и други Така макар потвърдената си икономическа успеваемост към този момент този тип сила не се употребява всеобщо от семействата.
Какво вършат огромните
Геотермалната сила е възобновим източник, който към момента не се употребява пълноценно в страната, признават от Министерството на стопанската система. И акцентират, че най-ефективната област за потребление на този запас е обвързвана с отоплението и/или охлаждането на здания и с горещото водоснабдяване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР