Отново заявяваме, че имаме прекомерно много ваксини, нисък ваксинационен обхват,

...
Отново заявяваме, че имаме прекомерно много ваксини, нисък ваксинационен обхват,
Коментари Харесай

Здравното министерство няма да купува повече ваксини срещу COVID-19, ирационално е

„ Отново заявяваме, че имаме прекалено доста ваксини, невисок имунизационен обсег, липса на искащи и на опция за дарения или препродажба. По-нататъшно приемане и възнаграждение на ваксини, които ще бракуваме, или даже възнаграждение на такса за отвод, е ирационално. Българските жители заслужават явен и съответен отговор, точно по тази причина продължаваме да настояваме за предоговаряне на изискванията по контракта, подписан сред Европейската комисия и Pfizer 2022-2023 година, с опция той да се приключи на учредения форсмажор за страните членки, които са алармирали подобен, или да се планува оставане на тези страни членки в контракта, при опция за заявяване на действително нужните количества ваксини. “ Това съобщи министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев по време на видеоконферентен диалог с европейския комисар по въпросите на опазване на здравето и сигурността на храните Стела Кириакидес. Срещата е по самодейност на комисар Кириакидес, предават от пресцентъра на ведомството.

Здравният министър разяснява, че с изключение на външни форсмажорни обстановки, България има и национални такива. В момента страната ни няма функциониращо Народно заседание, което да утвърди държавния бюджет и затова се работи с параметрите на държавния бюджет за 2022 година Същевременно през 2023 година страната ни би трябвало да обезпечи спомагателен финансов запас за завършване на европейски планове, предвиждащи СМР действия. Това се постанова поради повишените цени в бранш „ Строителство “, което се следи и в други страни членки.

„ Очакваме Европейската комисия, като договарящ от името на страните членки на Европейски Съюз, да регистрира всички специфики. България се довери напълно на Европейската комисия за този развой, като наш представител. В същото време един акредитиран представител е задължен да се съобрази с настояванията на доверилата се страна членка, а в този момент, за следващ път, се предлага решение, което опонира на нашите ползи. България е направила ясни оферти и чакаме работещи решения, които няма да доведат до в допълнение финансово натоварване за всички нас. Всяко в допълнение възнаграждение ще съставлява ново обвързване за страните членки “, акцентира министър Меджидиев. Той съобщи още, че неналичието на еластичност в договорите е доста усложнение, както и че епидемиологичната обстановка е изменена и това следва да бъде регистрирано от всички страни, включително и от производителите.

Поради изминал период на валидност в България към този момент са бракувани над 1,3 млн. дози от доставените количества ваксини на Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH, а от всички типове ваксини – бракувани досега са малко над 2,3 млн. дози. През актуалната 2023 година следва да бъдат бракувани близо 2,8 млн. дози. Освен тях, над 650 000 дози са със период на валидност януари/февруари 2024 година и поради обстоятелството, че количествата ваксини против COVID-19 неведнъж надвишават търсенето и потребностите на страната, още на този стадий е ясно, че тези количества също ще бъдат бракувани. Това уточни още здравният министър, като изясни, че през 2023 година ще бъдат доставяни бустерни дози, а в България имунизационният обсег е едвам 30%, т.е. не е рационално да се поръчват бустерни дози в цялостния размер, защото действително няма по какъв начин да бъдат приложени.

„ Всички мои дейности са в полза на българските жители и ще ги не отстъпвам до дъно. Разбираме, че става дума за двустранни съглашения, само че тук би трябвало единно решение на равнище Европейски Съюз, тъй като репутационните опасности са огромни освен за България и за всички страни членки, а и за Европейската комисия. Няма по какъв начин да разбираем на обществото за какво се дава голям финансов запас за ваксини, които, всички знаем, че ще бъдат унищожени. Ако няма единно решение на равнище Европейски Съюз, Ви поканвам да унищожаваме имунизациите дружно “, беше безапелационен министър Меджидиев.

В умозаключение здравният министър акцентира, че това е следващият явен сигнал от страна на България към Европейската комисия за нуждата от навременни дейности за отбрана интереса на европейските жители и отбягване на риска от недобросъвестно ръководство на публичен запас, за което отговорност ще би трябвало да поеме Европейската комисия.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР